Rusija naredila zatvaranje iznimno važnog kaspijskog naftovoda

Autor: N.D. Objavljeno: 06.07.2022. 🕜 13:51 Lokacija: Moskva (Rusija)

Naredba od Putina - nafta mora stati?!

Kaspijskom naftovodnom konzorciju (CPC), koji transportira naftu iz Kazahstana u Crno more putem jednog od najvećih svjetskih naftovoda, ruski je sud naložio da obustavi aktivnosti na 30 dana, iako su izvori rekli da izvoz i dalje teče. CPC, koji transportira oko 1 posto globalne nafte, rekao je da je odluka o obustavi operacija vezana za postupanje oko izlijevanja nafte a konzorcij, koji uključuje američke tvrtke Chevron i Exxon, morat će se povinovati sudskoj presudi od utorka. 

 Dva trgovačka izvora upoznata s operacijama terminala rekla su Reutersu da se izvoz nafte iz CPC terminala na Crnom moru nastavio u srijedu ujutro. Kaspijski naftovodni konzorcij je konzorcij i naftovd za prijevoz kaspijske nafte s polja Tengiz do morskog terminala Novorossiysk-2 na ruskoj obali Crnog mora. To je ujedno i glavni izvozni put nafte s polja Kashagan i Karachaganak.

Bilo kakav veći poremećaj u CPC-u dodatno bi opteretio globalno tržište nafte koje se suočava s jednom od najgorih kriza u opskrbi od arapskog naftnog embarga 1970-ih. CPC je rekao da je podnio žalbu sudu u ruskom gradu Novorossiisk tražeći da se provedba presude obustavi kako bi se izbjegao zastoj koji bi mogao dovesti do nepopravljivih posljedica za opremu cjevovoda. Reuters nije dobio dodatne komentare. ​​​​​​​ 

"Papirnate nepravilnosti" i intervencija politike

Izvješće o stanju na terminalu u koje je Reuters imao uvid pokazuje da se utovar nafte s CPC terminala nastavlja od podneva 5. srpnja, ali nije jasno jesu li se operacije nastavile 6. srpnja. CPC je u srijedu rekao da je zamjenica ruskog premijera Viktoria Abramchenko naredila regulatorima, uključujući regulator industrijske sigurnosti Rostekhnadzor, da pregledaju objekte ruskog dijela konzorcija. Rečeno je da je inspekcija pronašla neke "papirnate" nepravilnosti u planovima o tome kako se uhvatiti u koštac s izlijevanjem nafte. Prošle godine došlo je do izlijevanja nafte na terminalu. Kazahstan je rekao da vlada raspravlja o mjerama za rješavanje utjecaja ograničenja na izvoz nafte putem CPC-a. 

Naftovod je prošle godine iz Crnog mora izvezao do 54 milijuna tona, ili oko 1,2 milijuna barela dnevno, glavne vrste sirove nafte u Kazahstanu, lagane nafte tipa CPC Blend. Rad naftovoda već je prekinut zbog oštećenja opreme na terminalu na Crnom moru ove godine. Odvojeno, kazahstanska policija je priopćila da je došlo do eksplozije na divovskom naftnom polju Tengiz, glavnom izvoru nafte za CPC, pri čemu su poginula dva radnika, izvijestila je novinska agencija Interfax. Izvor iz industrije rekao je Reutersu da se operacije na polju nastavljaju nakon nesreće.

TAGOVI