Cijene nafte momentalno padaju ali rast im je kratkoročno izvjestan

Autor: N.D. Objavljeno: 04.07.2022. 🕜 08:50 Lokacija: Melbourne (Australija)

Strah od recesije vrši pritisak na cijene, OPEC plus ne uspjeva zadovoljiti potrebe tržišta

Cijene nafte pale su u ponedjeljak, umanjujući rast od prethodnog trgovačkog dana, jer su strahovi od globalne recesije pritiskali tržište iako je opskrba i dalje nedostatna usred manje proizvodnje OPEC-a, nemira u Libiji i sankcija Rusiji. Fjučersi nafte Brent za rujan skliznuli su 36 centi, ili 0,3%, na 111,27 dolara po barelu, nakon skoka od 2,4% u petak. Fjučersi američke West Texas Intermediate (WTI) sirove nafte za isporuku u kolovozu pali su 34 centa, ili 0,3%, na 108,09 dolara po barelu, nakon što su u petak porasli za 2,5%. 

"Strahovi od recesije primarni su čimbenik koji je zaustavio skok cijena nafte. Rastuće kamatne stope i pad povjerenja potrošača umanjili su izglede potražnje za gorivom, dok podaci pokazuju da se kapacitet rafinerija u SAD-u poboljšao", rekla je analitičarka CMC Marketsa. Tina Teng, piše Reuters. 

OPEC ne proizvodi prema najavama

OPEC plus Rusija i drugi saveznici, poznati kao OPEC+, pokušavaju oporaviti proizvodnju koja je pala 2020. zbog pandemije, iako se mnogi bore da to učine. Proizvodnja iz 10 članica u lipnju je pala za 100.000 barela dnevno (bpd) na 28,52 milijuna bpd, u odnosu na njihovo obećano povećanje od oko 275.000 bpd, pokazalo je istraživanje Reutersa. 

Kao rezultat toga, 10 članica OPEC-a crpi puno manje nego što je predviđeno dogovorom kartela. Sukladnost OPEC-a s obećanim iznosila je 253% u lipnju, pokazalo je istraživanje, u odnosu na 178% u svibnju. Najveći pad zabilježen je u Libiji, a slijedi Nigerija i Irak, a manja je proizvodnja od najavljene i u Saudijskoj Arabiji i Kuvajtu. Rast proizvodnje bilježe Iran i Venezuela, dok se ovaj tjedan sprema štrajk u Norveškoj naftnoj industriji, što će smanjiti proizvodnju. Sada se pažjivo prati kretanje cijena za kolovoz, osobito kod najvećeg proizvođača, Saudijske Arabije, a Reutersovi izvori vjeruju da bi nafta tipa Arab light mogla biti 2,4 USD skuplja nego prethodni mjesec.

TAGOVI