Slijedi velik porast cijena goriva od idućeg tjedna

Autor: N.D. Objavljeno: 17.06.2022. 🕜 08:38 Lokacija: Zagreb

Cijene nafte danas su posustale, no pitanje je je li to trend

Prije 10 dana vlada je donijela odluku o smanjenju trošarina i trgovačkoj marži te o tome da će se korekcija cijena goriva vršiti svaka dva tjedna, što je idući tjedan. Kako doznaje Nova TV, cijene će od utorka vjerojatno opet rasti. Naime, ako bi se korekcija cijena dogodila danas, Eurosuper bi bio skuplji za 71 lipu te bi cijena po litri iznosila 14.20 kuna, dok bi oba dizela, i eurodizel i plavi, rasla za gotovo kunu i pol te bi bili 14.52 kune, odnosno gotovo 11 kuna po litri. 

Cijene nafte

Cijene nafte rastu osam tjedana zaredom. Danas ujutro na tržištu u Aziji fjučersima za barel nafte tipa Brent trgovalo se po 119 USD (-0,35) dok je nafta tipa WTI pala za 0,4% na 117 USD/bl. Ako se ovaj pad održi tijekom dana, bio bi to prvi pad u proteklih pet do osam tjedana, ovisno o tržištu. Takav trend rezultat je straha od smanjene opskrbe iz OPEC+ kartela i manjka globalnih kapaciteta za rafiniranje nafte, što gura cijene naftnih derivata u smjeru stagflacije - kombinacij visoke inflacije i smanjenog gospodarskog rasta, noćne more za ekonomiste. 

Vlada je 7. lipnja, podsjetimo, na telefonskoj sjednici smanjila marže distributera za dodatnih deset lipa po litri pa je tako marža za benzinska i dizelska goriva smanjena sa 75 lipa na 65 lipa po litri, a za plavi dizel s 50 na 40 lipa po litri. Ujedno je vlada smanjila trošarine na benzinska i dizelska goriva, i to na benzin za dodatnih 40 lipa po litri, što je ukupno za 80 lipa, a za dizel za dodatnih 20 lipa ili ukupno 40 lipa. 

Kristalna kugla

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović gostovao je u emisiji HRT-a A sada Vlada nakon što su na snagu stupile nove mjere koje su trebale stabilizirati rast cijena goriva. Pitali su ga što se može očekivati u tjednima koji su pred nama. "Možemo znati što će se događati sljedeća dva tjedna. Što će biti nakon toga, mislim da se u ovim uvjetima neizvjesnosti ne može prognozirati", rekao je Filipović o mjerama koje je vlada donijela. "Ako će cijene goriva na svjetskim tržištima ići prema dolje, onda će i kod nas ići prema dolje", rekao je Filipović prije 10 dana i dodao da, kada se uzmu u obzir sve okolnosti, ljudi mogu biti zadovoljni. 

S obzirom na globalna kretanja, malo je vjerojatno da ćemo nafte derivate uskoro plaćati manje, posebno što će se više približavati sankcije na rusku naftu, što bi s tržišta moglo ukloniti dio od 2 milijuna barela dnevno i pogurati cijena prema 150 USD/bl, što smo već doživjeli u srpnju 2008., kada je barel bio na rekordnih 147 USD. 

TAGOVI