Proizvodnja ruske nafte porasla je u svibnju

Autor: N.D. Objavljeno: 17.06.2022. 🕜 14:13 Lokacija: St. Petersbourg (Rusija)

Odnosi Rusije i Saudijske Arabije su očigledno jako dobri

Saudijski ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman razgovarao je s potpredsjednikom ruske vlade Aleksandrom Novakom na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu u Rusiji 16. lipnja, nakon što je ministar stigao u iznenadni posjet Rusiji. Saudijski dužnosnik nije naveden kao službeni gost na gospodarskom forumu. Njegov je posjet iznenadio, pošto su mnogi drugi gosti izbjegavali godišnji događaj u znak protesta protiv ruske vojne invazije na Ukrajinu. 

Nakon jednosatnog sastanka, saudijski ministar energetike rekao je da su odnosi Rusije i Saudijske Arabije "dobri koliko i vrijeme u Rijadu", javlja Arab news. Novak je u međuvremenu najavio da bi Rusija vjerojatno mogla nastaviti suradnju u okviru sporazuma o proizvodnji nafte OPEC+ nakon 2022. godine. "Sve će ovisiti o situaciji na tržištu - hoće li to zahtijevati ikakve kvote ili će to biti suradnja temeljena na čarteru", rekao je. “Bit će jasno do kraja godine.” 

Još ispod kvote

Od početka rata u Ukrajini, Rusija je proizvodila manje nafte nego što zahtijeva trenutna kvota OPEC+, kao rezultat strogih zapadnih sankcija. Međutim, u svibnju je ruska proizvodnja nafte porasla za pet posto u odnosu na prethodni mjesec i iznosila je 43,1 milijun tona s prosječnih 9,27 milijuna barela dnevno, u odnosu na 9,15 mil. u travnju. To je i dalje ispod proizvodne kvote, dogovorene s kartelom, koja iznosi 10,55 mil. bl/dnevno. 

Budući da je Moskva značajno nadomjestila potražnju prodajući crno zlato Indiji i Kine, ruski zamjenik premijera obećao je povećanje proizvodnje sljedećeg mjeseca. U petak bi na Forumu trebao doći i predsjednik Vladimir Putin, koji će se sastati s predsjednicima Kazahstana, Armenije i Miloradom Dodikom.

TAGOVI