Europljanima je bitna energetska neovisnost

Autor: B.O. Objavljeno: 20.06.2022. 🕜 14:21 Lokacija: Bruxelles (Belgija)

EU bi trebala, smatra većina ispitanika, što prije smanjiti ovisnost o ruskim izvorima

Velika većina građana Europske unije podupire zajedničku sigurnosnu i obrambenu politiku. K tomu, pokazuje posebno istraživanje Eurobarometra broj 526 pod nazivom Glavni izazovi našeg doba: EU u 2022., Europljani očekuju da će se EU postupno osloboditi ovisnosti o ruskim izvorima energije. 

To istraživanje je provedeno od 19. travnja do 16. svibnja. Ukupno je provedeno 26.578 intervjua u 27 članica EU-a. 

Drugim riječima, građani EU-a u trenutačnom kontekstu smatraju da su obrana i sigurnost (34 posto) i "povećanje autonomije EU-a i njegovih članica u opskrbi energijom" (26 posto) prioritetna područja za ovu godinu. 

Za njima slijede poboljšanje gospodarske situacije (24 posto), zaštita okoliša, borba protiv klimatskih promjena (22 posto) i smanjenje nezaposlenosti (21 posto). 

 

Masovna ulaganja 

Posebice je zanimljivo istaknuti kako to istraživanje pokazuje veliku potporu ciljevima plana RePowerEU. Naime, 87 posto ispitanika smatra da bi Unija što prije trebala smanjiti ovisnost o ruskim izvorima energije, izvijestila je Europska komisija

Njih 80 posto slaže se kako energetska politika može pridonijeti obrani strateških interesa EU-a, dok 86 posto ispitanika smatra da je smanjenje uvoza nafte i plina te ulaganje u energiju iz obnovljivih izvora važno za opću sigurnost. 

K tomu, njih 87 posto drži da će povećanje energetske učinkovitosti smanjiti ovisnost o proizvođačima energije izvan EU-a. 

Za masovna ulaganja Unije u obnovljive izvore zalaže se 85 posto ispitanika. 

 

Ekološke štete 

Zatim, 85 posto Europljana smatra kako borba protiv klimatskih promjena može pridonijeti poboljšanju njihova zdravlja i dobrobiti, a jednako velik postotak smatra to novom prilikom za inovacije, ulaganja i otvaranje radnih mjesta. 

Iako se 49 posto ispitanika pribojava da bi borba protiv klimatskih promjena mogla naštetiti gospodarstvu, 83 posto smatra da bi to moglo pridonijeti smanjenju troškova veće ekološke štete u budućnosti. 

Nadalje, 81 posto ispitanika smatra da energija iz obnovljivih izvora dugoročno može ograničiti cijenu koja se plaća za potrošnju energije.

TAGOVI