Njemačka želi veliku ekspanziju energije iz vjetra na kopnu

Autor: N.D. Objavljeno: 17.06.2022. 🕜 13:36 Lokacija: Berlin (Njemačka)

Njemačka ima želje, ali pitanje je može li ih i ostvariti

Njemačka vlada pripremila je paket zakona koji bi trebao značajno ubrzati širenje vjetroagregata na kopnu. Energija vjetra ključna je za zaštitu klime i smanjenje ovisnosti o fosilnim gorivima, izjavio je u srijedu ministar gospodarstva Robert Habeck. Istovremeno, Habeck je kazao kako ne zanemaruje činjenicu da će veliki razvoj energije vjetra izazvati otpor kod mnogih ljudi iu pojedinim regijama, prenosi DPA. "Političari moraju odgovoriti na strahove i zabrinutost, ali političke blokade ne smije biti", rekao je Habek. 

Sada su, dodao je ministar, regije koje imaju obnovljive izvore energije u prednosti jer su atraktivnije. Vladin plan je odrediti lokacije za proizvodnju energije iz vjetra, koje bi trebale zauzimati 1,4% teritorija zemlje do 2026. godine, a 2% njemačke površine do 2032.. Međutim, ovi planovi su daleko od ostvarenja u većini njemačkih pokrajina. U nekim slučajevima ciljevi su različiti zbog različitih uvjeta razvoja projekata. Istovremeno, sukob između ciljeva razvoja vjetroelektrana i zaštite životinjskih vrsta trebao bi se riješiti izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti prirode, no to neće ići glatko. 

Što kažu investitori u vjetroelektrane

Njemačko udruženje za energiju vjetra (BWE) u priopćenju upozorava da postoji opasnost da izmjene zakona "neće ubrzati i pojednostaviti procedure". Konkretno, udruga kritizira planove za određivanje lokacije koje je predstavilo Federalno ministarstvo gospodarstva. Na primjer, savezne države moraju biti obvezne odrediti određene površine zemljišta za vjetroelektrane novim zakonom.  Po mišljenju udruge, neshvatljivo im je da savezne države s velikom potrošnjom električne energije ne moraju postići cilj od dva posto. Prema planovima Ministarstva gospodarstva, države Sjeverna Rajna-Vestfalija, Bavarska i Baden-Württemberg do 2032. morale bi, primjerice 1,8% svoje zemlje odrediti za vjetroelektrane. 

BWE također reagira s nerazumijevanjem na planirane izmjene i dopune Saveznog zakona o zaštiti prirode, koje bi trebale ublažiti sukobe nositelja vjetroelektrana sa zaštitarima životinjskih vrsta. "Ugrađivanje u zakon neznanstvene tvrdnje da vjetroturbine uzrokuju značajne opasnosti od smrti je neprihvatljivo", žali se BWE.

TAGOVI