Vjetroagregati za prvu vjetroelektranu u istočnoj Srbiji

Autor: B.O. Objavljeno: 13.06.2022. 🕜 14:03 Lokacija: Hamburg (Njemačka)

Njemački proizvođač vjetroenergetske opreme ulazi na srpsko tržište

Narudžba za isporuku vjetroturbina snage 105 MW za vjetroelektranu Krivača označava ulazak njemačkog proizvođača vjetroenergetske opreme Nordex na srpsko tržište. 

Drugim riječima, skupina Nordex će u proljeće iduće godine isporučiti 22 vjetroagregata za projekt VE Krivača koji razvija austrijska tvrtka Ivicom. Nakon završetka gradnje te vjetroelektrane, projektom će upravljati MK Grupa iz Srbije i privatni dionički fond ALFI Green Energy Fund iz Slovenije. 

"Samostalno i u zajedničkim pothvatima razvijamo vjetroelektrane ukupne snage 800 MW i projekte Sunčeve energije snage 660 MW, što znači milijardu eura ulaganja u idućih pet godina", izjavio je Mihailo Janković, glavni izvršni direktor MK Grupe.

 

Jedan posto potrošnje 

"Drago nam je što smo s projektom Krivača napravili ovaj prvi korak na vrlo perspektivno srpsko tržište. Visoko smo motivirani u započinjanju naše suradnje sa srpskom MK Grupom i slovenskim ALFI Greenom i radujemo se što ćemo ih podržati u njihovoj održivoj proizvodnji električne energije s našom tehnologijom", istaknuo je Patxi Landa, direktor prodaje u skupini Nordex. 

VE Krivača gradi se na području općina Golubac, Kučevo i Veliko Gradište u istočnoj Srbiji, oko 150 kilometara istočno od Beograda, javlja Nordex. To će biti prva vjetroelektrana u istočnoj Srbiji. 

Nakon puštanja u rad krajem 2023. godine, VE Krivača će proizvoditi 310 GW h čiste električne energije godišnje, što je približno jedan posto potrošnje u Srbiji.

power and energy masters

TAGOVI