HROTE raspisao natječaj za dodjelu tržišne premije za obnovljivce

Autor: N.D. Objavljeno: 23.06.2022. 🕜 09:38 Lokacija: Zagreb

Velike kvote otvorene su za vjetroelektrane i sunčane elektrane - rok izgradnje 4 godine

Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) je objavio da je raspisao javni natječaj za dodjelu tržišne premije u svrhu poticanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i visokoučinkovitih kogeneracija, a predviđena ukupna kvota za nove projekte iznosi 648 MW. Natječaj je otvoren do 4. srpnja. 

Tržišna premija je sustav poticanja u kojem HROTE isplaćuje proizvođačima električne energije iz obnovljivih izvora energije tržišnu premiju kao razliku između ugovorene referentne vrijednosti postignute na natječaju i tržišne cijene električne energije, objašnjavaju iz HROTE-a. Natječajem su najveće kvote, po 300 MW, predviđene za dvije grupe proizvodnih postrojenja - sunčane elektrane instalirane snage veće od 500 kW te vjetroelektrane instalirane snage veće od tri megavata. 

Kvote

Za hidroelektane instalirane snage veće od 500 kW do uključivo 10 MW kvota natječaja je 4 MW, za elektrane na biomasu instalirane snage od 500 do 4 MW kvota je 8 MW, a za elektrane na bioplin snage od 500 kW do 2 MW kvota natječaja je 16 MW. Za geotermalne elektrane instalirane snage veće od 500 kilovata natječajem je predviđena kvota od 10 MW, a isto toliko MW je planirano i za inovativne tehnologije. 

Javni natječaj otvoren je do 4. srpnja a donošenje odluke o odabiru najpovoljnijih ponuditelja koja će se temeljiti na najpovoljnijoj ponuđenoj referentnoj vrijednosti. Operator tržišta sklapa ugovor o tržišnoj premiji u trajanju od 12 godina koje se računa od dana stjecanja prava na isplatu tržišne premije. 

Nositelji projekta imaju obavezu u roku od četiri godine od dana sklapanja ugovora o tržišnoj premiji izgraditi postrojenje. Natječaj je objavljen na temelju Programa državnih potpora 2021.-2023., kojega je u prosincu lani odobrila Europska komisija. S obzirom da ukupna kvota iz Programa iznosi 2010 MW, HROTE planira tijekom 2022. i 2023. objaviti više javnih natječaja za dodjelu tržišne premije.

TAGOVI