Nova toplana na biomasu u Majdanpeku

Autor: B.O. Objavljeno: 27.06.2022. 🕜 10:45 Lokacija: Beograd (Srbija)

Nastavak ulaganja u zeleno toplinarstvo u Srbiji

Srpska vlada nastavit će ulagati u toplinarstvo, a cilj je da svi tamošnji gradovi i općine koriste obnovljive izvore za dobivanje toplinske i električne energije. 

To će, izjavila je prošli tjedan potpredsjednica Vlade Srbije i ministrica rudarstva i energetike Zorana Mihajlović nakon potpisivanja ugovora o gradnji nove toplane na biomasu u Majdanpeku, smanjiti potrošnju i osigurati zdraviji okoliš. 

"S njemačkom Saveznom vladom i njemačkom Kreditnom bankom za obnovu završili smo već dvije toplane - u Malom Zvorniku i Priboju, i vjerujem da ljudi u tim gradovima koji sada imaju grijanje 24 sata i gdje su emisije sumporova dioksida i ugljikova dioksida uklonjene, osjećaju što znači grijanje na drukčiji, zeleniji način. Zajedno smo počeli gradnju nove toplane na biomasu u Novom Pazaru i od sljedeće ogrjevne sezone, od listopada, građani i građanke toga grada dobivat će toplinsku energiju na učinkovitiji i zdraviji način", istaknula je.

 

Uravnoteženo grijanje 

K tomu, objavljeno je na stranicama Ministarstva rudarstva i energetike Srbije, ona je naglasila kako je ukupna vrijednost svih projekata koji se ostvaruju s Njemačkom 1,4 milijarde eura.

"Njemačka je nedvojbeno naš najveći i najznačajniji partner od svih zemalja u Europi i sve što zajedno radimo u energetici tiče se svakog pojedinca, građanina i građanke, jer je pitanje okoliša i energetske sigurnosti pitanje svih nas, posebice u trenutcima ozbiljne energetske krize u kojoj se cijeli svijet nalazi", rekla je. 

Prema planu, natječaj će biti raspisan u srpnju, a početak radova očekuje se u ožujku 2023. kako bi toplana bila spremna za ogrjevnu sezonu u listopadu iduće godine. 

"Realizacijom ovog ugovora osigurat ćemo uravnoteženo i sigurno grijanje u narednim godinama i desetljećima. Imat ćemo grijanje 24 sata za sve naše sugrađane, što je jako bitno", rekao je Dragan Popović, predsjednik općine Majdanpek.

TAGOVI