Brođani, uključite se u sunce

Autor: B.O. Objavljeno: 29.06.2022. 🕜 13:00 Lokacija: Slavonski Brod

Sufinanciranje izrade glavnog elektrotehničkog projekta sunčane elektrane za kućanstvo

Slavonski Brod je u suradnji sa Zelenom energetskom zadrugom (ZEZ) pokrenuo kampanju 'Slavonski Brod, uključi se u sunce!' u sklopu koje se građani toga grada od 1. do 15. srpnja mogu prijaviti za sufinanciranje izrade glavnog elektrotehničkog projekta sunčane elektrane za kućanstvo. Kampanja uključuje, među ostalim, besplatno predavanje Kako do vlastite sunčane elektrane koje se održava 30. lipnja u Galeriji Ružić u Slavonskom Brodu

Grad Slavonski Brod tom kampanjom želi potaknuti korištenje lokalno dostupne i obnovljive energije, a time i pomoći otpornosti građana na trenutačne i buduće promjene na tržištu električne energije te održivom razvoju grada. 

"Obnovljivi izvori prije samo nekoliko godina bili su potpuna nepoznanica, a danas su postali naša stvarnost i potreba. Osim što građani postavljanjem sunčanih elektrana mogu pridonijeti ekološkom očuvanju zraka, također ostvaruju i znatne financijske uštede, a posebice u vrijeme kada svjedočimo enormnim poskupljenjima cijena energenata. Nadam se da će građani Slavonskog Broda prepoznati ovu mogućnost sufinanciranja glavnog projekta za postavljanje sunčane elektrane te u bliskoj budućnosti imati svoje vlastite izvore energije", izjavio je gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara

Sunčeva energija, javlja ZEZ, iskoristiva je u svakom dijelu Hrvatske i nudi priliku za jedno od najboljih ulaganja današnjice. Povrat ulaganja u vlastitu sunčanu elektranu, uz koju se na godišnjoj razini u kućnim proračunima zadržava do 85 posto dotadašnjeg troška električne energije, iznosi od šest do 10 godina.

 

Manjak znanja 

S previđenim rastom cijene električne energije u budućnosti, razdoblje povrata tog ulaganja postajat će sve kraće, a ono se može smanjiti i kroz prilike za sufinanciranje. 

Uspješnom prijavom na javni poziv za sufinanciranje izrade glavnog elektrotehničkog projekta sunčane elektrane u sklopu kampanje 'Slavonski Brod, uključi se u sunce!', prijavitelj od Grada dobiva sufinanciranje glavnog projekta u iznosu od 80 posto cijene projekta (trošak za građane će time biti 625 kuna s PDV-om). 

O isplativosti ulaganja, ali i uvjetima i postupku ugradnje jedne kućne solarne elektrane, zainteresirani Brođani će se u sklopu ove kampanje imati priliku savjetovati sa stručnim timom Zelene energetske zadruge, koja kroz neprofitni servis Na sunčanoj strani građanima iz cijele Hrvatske svakodnevno pruža podršku na putu do ostvarenja sunčanih elektrana. 

"Ključne prepreke na koje nailaze građani s kojima svakodnevno komuniciramo Na sunčanoj strani su manjak znanja o tome što je sve potrebno za ugradnju te financiranje ugradnje sunčane elektrane. Pozivamo sve Brođane da iskoriste našu besplatnu pomoć u sklopu aktivnosti ove kampanje za donošenje odluke o ulaganju u vlastitu sunčanu elektranu", izjavila je Melani Furlan, voditeljica servisa Na sunčanoj strani ZEZ-a.

TAGOVI