Srbija dodatno pojednostavila postupke za 'prozjumere'

Autor: B.O. Objavljeno: 04.07.2022. 🕜 13:16 Lokacija: Beograd (Srbija)

Dosad je 60 fizičkih i osam pravnih osoba upisano u registar kupaca-proizvođača

Vlada Srbije je na sjednici koja je održana koncem lipnja usvojila Uredbu o izmjenama i dopunama Uredbe o kriterijima, uvjetima i načinu obračuna potraživanja i obveza između kupca-proizvođača (tzv. prozjumera) i opskrbljivača električne energije, čime je dodatno pojednostavljena procedura za proizvodnju energije za vlastite potrebe iz obnovljivih izvora

Izmjene Uredbe omogućit će da se dodatno skrati procedura i smanje troškovi za kupce-proizvođače koji cjelokupnu proizvedenu električnu energiju koriste isključivo za vlastitu potrošnju, i ne isporučuju višak energije u prijenosni distribucijski odnosno zatvoreni distribucijski sustav, javlja Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije

U ovom slučaju, građani ili gospodarski subjekti sa statusom kupca-proizvođača dužni su opskrbljivaču podnijeti zahtjev za zaključenje ugovora o potpunoj opskrbi ili o opskrbi s unaprijed određenim količinama električne energije za svako obračunsko razdoblje tijekom opskrbe, čime je procedura za ovu kategoriju dodatno pojednostavljena.

 

Samo jedan korak 

Kupac-proizvođač je nova kategorija sudionika na tržištu električne energije, koja je u pravni sustav Srbije uvedena Zakonom o korištenju obnovljivih izvora energije, koji je usvojen prošle godine. Novim zakonom bitno je pojednostavljena procedura stjecanja statusa kupca-proizvođača, tako da je umjesto nekadašnjih 20, sada potreban samo jedan korak. 

Do sada je 60 fizičkih i osam pravnih osoba upisano u registar kupaca-proizvođača. Ukupna snaga kojom raspolažu svi kupci-proizvođači iznosi 2,12 MW. Također, prema podacima tvrtki EPS Snabdevanje i Elektrodistribucija Srbije, podnijeti su zahtjevi za zaključenje ugovora i priključenje još 25 MW. 

Uvođenjem statusa kupca-proizvođača građanima i pravnim osobama se, kao krajnjim kupcima, omogućava proizvodnja električne energiju za vlastite potrebe te da tako smanje račune za električnu energiju, istovremeno postajući aktivni sudionici energetske tranzicije. Uključivanjem potrošača koji troše vlastitu energiju iz obnovljivih izvora smanjuju se gubici u mreži i pridonosi povećanju energetske neovisnosti i sigurnosti, kao i očuvanju okoliša.

TAGOVI