Istraživanje potencijala geotermalne energije

Autor: B.O. Objavljeno: 08.07.2022. 🕜 10:48 Lokacija: Legrad

Ulaganje Varaždinske županije i Općine Mali Bukovec vrijedno 19 milijuna kuna

Na bušotini Kutnjak-1 u tijeku su istražni radovi u polju Lunjkovec-Kutnjak koje provodi tvrtka Bukotermal. Kako napreduju radovi ovaj tjedan su provjerili predsjednik Županijske skupštine Josip Križanić, načelnik Općine Mali Bukovec Darko Marković i vijećnica Općinskog vijeća Općine Legrad Kristina Turk

Naftno-rudarske radove mjerenja statičkog tlaka i temperature na bušotini Kutnjak-1 izvode stručnjaci iz tvrtke Crosco iz Zagreba, a naručitelj je tvrtka Bukotermal, u vlasništvu Varaždinske županije i Općine Mali Bukovec, osnovana s ciljem iskorištavanja potencijala geotermalne energije na istoku te županije. 

Tvrtka je trenutačno u fazi istražnih radova koji uključuju istraživanja potencijala geotermalne energije te ispitivanje i testiranje postojećih bušotina, poput navedene Kutnjak-1. Varaždinska županija i Općina Mali Bukovec zajednički će uložiti 19 milijuna kuna u to istraživanje. 

"Očekujemo da se u prvoj fazi izgradi manja elektrana i dodatno iskoristi toplina za plastenike i staklenike u općinama Mali i Veliki Bukovec. Nadamo se će ova mjerenja proći u očekivanom rasponu, tako da dobijemo performanse s kojima planiramo koristiti i viškove topline u energetske svrhe", rekao je predsjednik Županijske skupštine Josip Križanić, dodavši kako će Varaždinska županija rebalansom dokapitalizirati Bukotermal s 12,5 milijuna kuna.

 

Dodatne bušotine 

Općinski načelnik Darko Marković objasnio je kako u jesen slijedi remont bušotine Kutnjak-1 i Lunjkovec-1 kao i detaljno ispitivanje i jedne i druge bušotine prilikom remonta. "Prije remonta morali smo ispitati temperaturu i tlak duž cijele bušotine i na temelju tih podataka završit ćemo glavne projekte koji su pri kraju i zatražiti rudarsku dozvolu od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja kako bismo mogli napraviti remont i detaljna ispitivanja. Plan je da se geotermalni potencijal Varaždinske i Koprivničko-križevačke županije iskoristi u nekoliko faza", rekao je. 

K tomu, objasnio je kako bi prva faza obuhvaćala korištenje postojećih dviju bušotina napravljenih 70-tih godina najveće snage do dva MW, a radi se o jednoj manjoj geotermalnoj elektrani na te dvije bušotine od kojih će jedna biti proizvodna, a druga utisna. U drugoj fazi bušilo bi se pet dodatnih bušotina, tri proizvodne i dvije utisne na koje bi se mogla priključiti nova elektrana od 10-12 MW. 

U trećoj bi se fazi koristila toplina iz jedne i druge geotermalne elektrane koju bi poljoprivrednici koristili tako da bi se iz elektrana povukli toplovodi do staklenika i plastenika koji bi tijekom zimskog razdoblja grijali te prostore u kojima proizvode cvijeće i povrće, objavljeno je na stranicama Varaždinske županije.

 

Geotermalna elektrana 

"Oko 12 MW električne i pet puta više megavata toplinske energije bit će dostatno da Varaždinska županija postane energetski neovisna. Ima jako puno elektrana i energetskih objekata koji se napajaju iz obnovljivih izvora. Upravo to Varaždinska županija želi postati, a naravno da će općine Mali Bukovec i Legrad imati dodatne koristi od toga", izjavio je. 

On je dodao kako bi glavno ispitivanje trebalo završiti do kraja godine, a već početkom iduće rezultati se predaju ministarstvu nakon čega bi kroz mjesec, dva trebali dobiti ugovor o eksploataciji ovog geotermalnog polja. 

"Pretpostavka je da bi polovinom iduće godine mogli dobiti taj dokument na temelju kojeg bismo onda mogli početi projektirati geotermalnu elektranu. Faza projektiranja traje otprilike šest mjeseci do godinu dana, nakon čega može početi gradnja. Gradnja manje geotermalne elektrane u fazi 1, nije građevinski zahtjevna, tako da, ako sve ispadne dobro, elektrana bi mogla početi s radom krajem 2025. godine", objasnio je.

 

Zeleno i obnovljivo 

Kristina Turk, općinska vijećnica Općine Legrad, istaknula je kako se ovaj projekt nadovezuje na dobru suradnju susjednih općina, Legrada i Malog Bukovca. 

"Očekujemo velike koristi za našu općinu i naselja. Općina Legrad stoji na raspolaganju za sve projekte kroz raspisivanje javnih natječaja te da i dalje njegujemo dobru suradnju i između dviju županija, Koprivničko-križevačke i Varaždinske. Mi smo poveznica dviju županija", poručila je. 

Geotermalna energija je potpuno zelena i obnovljiva. Kao takvu prepoznala ju je i Europska unija te će većinu geotermalnih projekata uskoro biti moguće sufinancirati sredstvima EU-a. Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO) također je prepoznao te projekte te će mnoga sredstva za istraživanja i razvoj biti dostupna i kroz taj kanal.

power and energy masters

TAGOVI