Korak bliže grijanju javnih zgrada iz geotermalne energije

Autor: B.O. Objavljeno: 13.07.2022. 🕜 11:33 Lokacija: Križevci

Projekti geotermalne energije u Križevcima

U Razvojnom centru i tehnološkom parku Križevci jučer je održana početna konferencija dvaju projekata koji su početkom godine odobreni za financiranje iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora 2014.-2021. – Programa 'Energija i klimatske promjene'. 

Riječ je o projektima Uspostavljanje sustava za proizvodnju geotermalne energije na području grada Križevaca i Izrada tehničke dokumentacije za korištenje geotermalne energije na području grada Križevaca

"Nakon projekta Healing Places, koji je financiran iz Interreg Central Europe, gdje smo počeli malo šira istraživanja na našoj geotermalnoj bušotini, ova dva projekta su, vjerujem, kruna svih istraživačkih radova i tehničke dokumentacije koju očekujemo, a sve kako bi krenuli korak bliže cilju da imamo sustav grijanja javnih zgrada iz geotermalnog potencijala. Naša težnja ovom projektu i koji će slijediti nakon izrade tehničke dokumentacije trebala bi biti kruna do 2030. kada smo si zadali cilj da zaista želimo postati energetski neovisan grad", naglasio je gradonačelnik Križevaca Mario Rajn.

 

Nova energetska slika 

"Nadamo se da će provedba ovih projekata dati zamah uspostavljanju nove energetske slike grada Križevaca. U implementaciji vam želimo puno uspjeha, a stručnjaci iz Energetskog instituta Hrvoje Požar su vam na raspolaganju", izjavila je Sanja Živković iz Energetskog instituta Hrvoje Požar (EIHP). 

"Jedni ste od rijetkih koji imaju dvostruku sreću, za vas su dodijeljena dva ugovora i to je samo potvrda koliko je predano stručni tim vašeg grada radio. To nam svakako služi kao zalog da ćemo sigurno uz stručno vodstvo, vaš ekipiran tim, ciljeve koji su postavljeni i pokazatelje koji su nam jasni i viziju geotermalne energije koju predstavlja Plan razvoja vašeg grada i općenito Program Energija i klimatske promjene, gdje je izuzetan značaj stavljen upravo na geotermalnu energiju, biti izuzetno uspješni", kazao je uime Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU-a Lovre Karamarko.

 

Blizina postojeće bušotine 

Više o detaljima projekta govorili su predstavnici tvrtke Efla iz Islanda Haukur Asberg Hilmarsson i Hafsteinn Helgason, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, financije, fondove EU-a i javnu nabavu Ivan Biškup te uime Komunalnog poduzeća Križevci (partner na projektu, uz tvrtku Efla) stručna suradnica u gospodarenju otpadom Nikolina Stipić

Svrha ovih projekata je korištenje geotermalne energije u energetske svrhe za grijanje postojećih objekata u javnom vlasništvu koji se nalaze u neposrednoj blizini postojeće bušotine, kao i za potencijalno komercijalno korištenje. 

Očekivani rezultati su povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora. Procijenjena proizvodnja iz geotermalne energije je 12.487 MW h godišnje, dok je procijenjeno smanjenje emisija CO2 2.500 tona godišnje. 

Provedba projekata je od 22. svibnja 2022. do 30. travnja 2024. godine, pri čemu je vrijednost projekta Izrada tehničke dokumentacije za korištenje geotermalne energije na području grada Križevaca 410.400 eura, a Uspostavljanje sustava za proizvodnju geotermalne energije na području grada Križevaca 507.580 eura, objavljeno je na stranicama Grada Križevaca

power and energy masters

TAGOVI