Acciona Energia će graditi dva vjetroparka u zaleđu

Autor: N.D. Objavljeno: 19.07.2022. 🕜 09:23 Lokacija: Zagreb

Acciona Energija potpisala je 12-godišnji 'ugovor za razliku' s HROTE-om

Španjolska ACCIONA Energía najavila je izgradnju dviju novih vjetroelektrana u Hrvatskoj, VE Opor (27 MW) i VE Boraja 2 (45 MW), vezanih uz 12-godišnji 'Ugovor za razliku' (CfD) s hrvatskim regulatorom električne energije i plina Hrvatskim operatorom tržišta energije (HROTE). Ovaj CfD dodijeljen je putem natječaja i dio je sheme koju je odobrila Europska komisija za ubrzanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i doprinos europskim ciljevima dekarbonizacije. 

U projekte Opor i Boraja II bit će uloženo gotovo 100 milijuna eura. Zajedno, vjetroelektrane će imati 16 Nordex vjetroturbina, svaka s planiranim kapacitetom od 4,5 MW, koje će proizvoditi 203 GWh, dovoljno za zadovoljenje energetskih potreba 60.000 kućanstava. Nakon što budu puštene u rad 2024., ove dvije vjetroelektrane smanjit će emisije ugljičnog dioksida za 135.000 t godišnje. Osim toga, potpadaju pod program upravljanja društvenim utjecajem tvrtke ACCIONA Energía, koji ponovno ulaže dio godišnjeg prihoda projekta u potporu obrazovanju, dobrobiti i programima zaštite okoliša u zajednicama u kojima posluje. 

VE Opor i Boraja II gradit će se na području Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske regije, a pridružit će se kompleksu vjetroelektrana Jelinak snage 30 MW kojim ACCIONA Energía upravlja od 2013., također na području Splitsko-dalmatinske regije. Ova dva projekta doprinose rastu portfelja tvrtke ACCIONA Energía i njegovoj geografskoj diversifikaciji. Tvrtka nastavlja napredovati u svojim planovima rasta kako bi udvostručila svoju veličinu i dosegla ukupni instalirani kapacitet obnovljive energije od 20 GW 2025., objavio je EVwind.es.


power and energy masters

TAGOVI