Dubrovnik: ugovor za dizalice topline

Autor: B.O. Objavljeno: 19.07.2022. 🕜 14:25 Lokacija: Dubrovnik

Čak 11 milijuna kuna za dizalice topline na gradskom bazenu

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak uručila je danas gradonačelniku Dubrovnika Mati Frankoviću ugovor u vrijednosti od približno 1,45 milijuna eura, odnosno 11 milijuna kuna, za projekt Ugradnje sustava dizalica topline s morskom vodom za potrebe gradskog bazena u Dubrovniku. 

Projektom je predviđena rekonstrukcija strojarnice, pri čemu je cilj zamijeniti staru fosilnu tehnologiju lož ulja s modernim sustavom obnovljivih izvora koji pruža neprekidan izvor grijanja s morskom vodom koja djeluje kao stabilan i pouzdan toplinski izvor i ponor. 

"U posljednjih šest godina smo povukli više od milijardu kuna bespovratnih europskih sredstava u naš grad i s ponosom ističemo činjenicu kako smo u tih šest godina ulagali i u spomeničku baštinu, i u energetsku obnovu mnogih školskih i predškolskih ustanova, u infrastrukturu i brojne druge projekte, s ciljem povećanja kvalitete života svih naših sugrađana. Posebno mi je drago što ovim ugovorom nastavljamo ulaganja u sportsku infrastrukturu, ali odgovaramo i izazovima vremena. Cijene energenata uistinu snažno rastu. Ugradnjom ove dizalice računajući sadašnje cijene energenata štedimo milijun kuna godišnje, što je milijun dodatnih kuna sportu i sportskim klubovima na području Dubrovnika", kazao je gradonačelnik Dubrovnika. 


Poduzetnici i institucije 

"Ugovor je to prema kojem ćete koristiti obnovljive izvore, upravo one energije iz resursa koji je vama itekako dostupan, a to je energija iz mora. Vi ste među našim inovativnim projektima u ovom razdoblju i financirano je sve sredstvima Europskog gospodarskog prostora i Financijskog mehanizma Kraljevine Norveške. Vidimo kako pratite trendove u Gradu Dubrovniku. Osim ovih milijardu kuna vrijednih projekata financiranih iz fondova EU-a i nacionalnih sredstava, možemo potvrditi kako su s područja grada Dubrovnika gospodarstvenici, poduzetnici i institucije koje koriste sredstva povukli dvije i pol milijarde kuna. Brojevi su zaista zadivljujući te govore o kvaliteti i načinu na koji razmišljate o vašem gradu i onome što želite ostaviti u budućnosti", rekla je ministrica Tramišak.

Ugradnjom dizalica topline morska voda/voda za potrebe grijanja gradskog bazena, značajno bi se smanjila emisija CO2 u iznosu od 656 tona godišnje, što čini smanjenje od 89 posto, te osim pozitivnih učinaka na globalnoj razini pridonijelo bi se i poboljšanju kvalitete zraka na lokalnoj razini, izvijestio je Grad Dubrovnik

Projekt je financiran u sklopu programa 'Energija i klimatske promjene' u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje 2014.-2021. Ukupna vrijednost projekta je, podsjećamo, 1,45 milijuna eura. Od toga, 85 posto ili približno 1,23 milijuna eura su donatorska sredstva, a 15 posto iznosa (otprilike 218.633 eura) otpada na sufinanciranje Grada Dubrovnika i Dubrovačke razvojne agencije DURA.

power and energy masters

TAGOVI