Odabrani najpovoljniji ponuditelji za dodjelu tržišne premije

Autor: B.O. Objavljeno: 15.07.2022. 🕜 10:01 Lokacija: Zagreb

Prema grupama proizvodnih postrojenja, najviše je nositelja projekata elektrana na bioplin

Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) donio je Odluku o odabiru najpovoljnijih ponuditelja za dodjelu tržišne premije

Tako su pravo na tržišnu premiju ostvarile tvrtka Solektra iz Čakovca za tri sunčane elektrane (ukupne snage približno 3.000 kW) te tvrtka Java iz Ivanca za sunčanu elektranu snage 5.000 kW. 

Pravo na tržišnu premiju ostvarile su i tvrtka Odeta sa sjedištem u Karlovcu za malu hidroelektranu snage 1.250 kW te tvrtka Male hidre iz Zagreba također za malu hidroelektranu Otočac snage 1.500 kW. 

Tvrtka Acciona Energija iz Splita to je pravo ostvarila za vjetroelektranu Boraja II snage 45 MW te tvrtka Vjetroelektrana Opor, također iz Splita, za vjetroelektranu priključne snage 33 MW.

 

Inovativna tehnologija 

Prema grupama proizvodnih postrojenja čije su ponude ocijenjene dobitnim, najviše je nositelja projekata elektrana na bioplin

Pravo na tržišnu premiju ostvarili su poljoprivredni obrtnik Dominik Bokun iz Hrastovca za bioplinsko postrojenje priključne snage 740 kW, tvrtka Novčić više sa sjedištem u Zdencima (dva bioplinska postrojenja, svako snage 1000 kW), tvrtka Širjan iz Svetog Petra Orehovca (bioplinsko postrojenje Šarampov snage 2000 kW), tvrtka Stočar iz Varaždina (bioplinsko postrojenje Sračinec snage 1000 kW), tvrtka Mesna industrija Natura za sjedištem u Đurđevcu (bioplinsko postrojenje snage 2000 kW) te Veterinarska ambulanta Martes sa sjedištem u Semeljcima (bioplinsko postrojenje snage 1000 kW). 

U grupi proizvodnih postrojenja koja koriste inovativnu tehnologiju pravo na tržišnu premiju ostvarila je tvrtka AAT Geothermae iz Draškovca za naprednu geotermalnu energanu s internalizacijom ugljikovih spojeva snage 10 MW.

 

Nevaljane ponude 

Podsjećamo, HROTE je na javnom natječaju za dodjelu tržišne premije u okviru raspoloživih kvota za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i visokoučinkovite kogeneracije zaprimio 19 ponuda. 

Riječ je o pet ponuda za sunčane elektrane ukupne priključne snage 12.996 kW, tri za hidroelektrane (5.350 kW) te također tri za vjetroelektrane (113.000 kW). K tomu, zaprimljeno je sedam ponuda za elektrane na bioplin ukupne priključne snage 8.740 kW te jedna za geotermalnu elektranu (inovativna tehnologija) snage 10.000 kW. 

Ukupna priključna snaga iz tih ponuda iznosi nešto više od 150 MW. Ukupna kvota iz toj javnog natječaja pak bila je 648 MW. Međutim, od 19 zaprimljenih ponuda, pravo na dodjelu tržišne premije nisu ostvarili tri ponuditelja na javnom natječaju. Jer, njihove ponude utvrđene su nevaljanim i nisu uzete u razmatranje, objavljeno je na stranicama HROTE-a

Riječ je o ponudama tvrtke Seš sa sjedištem u Karlovcu za sunčanu elektranu Škotovica snage pet MW, Hrvatske elektroprivrede (HEP) za malu hidroelektranu Peruča snage 2,6 MW te tvrtke BM Herba iz Lipika za vjetroelektranu Ostrovica priključne snage 35 MW.

power and energy masters

TAGOVI