Koncesija za gradnju sunčanih elektrana Gračanica

Autor: B.O. Objavljeno: 15.07.2022. 🕜 13:25 Lokacija: Sarajevo (Bosna i Hercegovina)

EPBiH pridonosi dekarbonizaciji i energetskoj tranziciji

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBiH) ulaže u sunčane elektrane Gračanica 1 i 2 snage do 50 MW na odlagalištu Rudnika ugljena Gračanica u općini Bugojno. 

Ugovor o koncesiji za gradnju, uređenje, opremanje, korištenje i održavanje tih sunčanih elektrana ovaj tjedan su potpisali Admir Andelija, generalni direktor EPBiH, Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije u toj tvrtki, i Nisvet Hrnjić, ministar gospodarstva Srednjobosanskog kantona. 

Taj ugovor je sklopljen na 30 godina od dana izgradnje i puštanja elektrana u pogon. Rok za ostvarenje projekta je 30 mjeseci. 

Tijekom koncesijskog razdoblja, EPBiH će Srednjobosanskom kantonu uplaćivati naknadu za koncesiju u visini 1,5 posto ukupne vrijednosti proizvedene električne energije. Naknada će se obračunavati na temelju trenutačno važeće otkupne cijene električne energije proizvedene iz sunčanih elektrana.

 

Isplativo ulaganje 

U ispunjavanju zadataka strateškog opredjeljenja koji podrazumijeva značajno povećanje udjela proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, EPBiH do 2030. planira postaviti fotonaponske sustave i na površinama rudnika ugljena Breza, Kakanj i Kreka, odlagalištu Termoelektrane (TE) Tuzla te na podveleškom platou na kojem je uspješno realiziran projekt prve vjetroelektrane u vlasništvu te tvrtke. 

U okviru EPBiH, na 10 lokacija provedena su mjerenja Sunčevog zračenja. Na temelju preliminarnih proračuna i analize osjetljivosti, pokazalo se kako je ulaganje u svih šest planiranih sunčanih elektrana isplativo. 

Prema procjenama, javlja EPBiH, njihova snaga iznosit će približno 210 MW. 

"Prenamjena degradiranih slobodnih površina rudnika i odlagališta Koncerna EPBiH, a koja trenutačno nemaju drugu svrhu, diverzifikacija proizvodnog portfelja i djelatnosti u okviru Koncerna EPBiH i doprinos dekarbonizaciji, primarne su koristi provedbe projekata sunčanih elektrana EPBiH i predstavljaju konkretan doprinos energijskoj tranziciji i tranziciji područja ugljena u skladu s ispunjavanjem međunarodnih obveza u energetici na integracijskom putu BiH prema Europskoj uniji i strateškim dokumentima u tom području na razini BiH, Federacije BiH i Koncerna EPBiH", objavljeno je na stranicama EPBiH.

TAGOVI