Sunčana elektrana u Banovićima

Autor: B.O. Objavljeno: 12.01.2022. 🕜 08:47 Lokacija: Banovići (Bosna i Hercegovina)

Projekt EPBiH bi se trebao prostirati na sto tisuća četvornih metara

Bosanskohercegovačka općina Banovići uskoro bi mogla dobiti prvu sunčanu elektranu. Ona bi trebala biti izgrađena na lokalitetu Selo II – MZ Banovići Selo i prostirala bi se na 100 tisuća metara četvornih. 

Riječ je o projektu tvrtke Elektroprivreda BiH (EPBiH) iz Sarajeva, s kojom trenutačno traju pregovori o tom projektu. Stoga su predstavnici EPBiH nedavno posjetili Banoviće te razgovarali s načelnikom općine Begom Gutićem

Obje strane iskazale su zanimanje za provedbu tog projekta, objavljeno je na stranicama Općine Banovići.

 

Zakup zemljišta 

Iz EPBiH pozitivno su ocijenili lokaciju za objekt, koju je predložila općina, a na sastanku se razgovaralo o iznosu i razdoblju zakupa zemljišta. EPBiH će dostaviti svoj prijedlog te, ako se postigne dogovor, općina Banovići će uskladiti prostornoplansku dokumentaciju i odluke kojom se utvrđuje zakup javnih površina. 

Izgradnjom sunčane elektrane, Banovići će biti među prvim općinama u Tuzlanskom kantonu koje će početi koristiti obnovljive izvore (tzv. održivu ili zelenu energiju). Riječ je o energiji koja ne onečišćuje, čijim korištenjem se čuva okoliš i pozitivno utječe na klimatske promjene.

TAGOVI