Rekordne cijene električne energije u Bugarskoj uzrokovale brojne probleme

Autor: B.L. Objavljeno: 10.01.2022. 🕜 15:50 Lokacija: Beč (Austrija)

Uveden je moratorij na cijene, a proizvođači iz obnovljivih izvora ostaju bez premije

Još u prosincu prošle godine bugarska Narodna skupština prihvatila je uvođenje moratorija na cijene električne i toplinske energije i vodoopskrbe na reguliranom tržištu. Naravno, moratorij je uveden zbog rekordno visokih cijena električne energije na Neovisnoj bugarskoj burzi električne energije (IBEX) i zbog očekivanih prilagodbi cijena na reguliranom tržištu, tj. onom za koje vrijede cijene za potrošače iz kategorije kućanstva. U skladu s time, bugarski energetski regulator, Povjerenstvo za reguliranje energetike i vode (KEVR), spriječio je bilo kakve radnje s ciljem povišenja cijena u Bugarskoj sve do 31. ožujka ove godine.


Ništa od premija do srpnja

Na osnovi toga, KEVR je donio odluku koja se nikako ne sviđa proizvođačima električne energije iz obnovljivih izvora s instaliranom snagom većom od 500 kW koji za takvu proizvodnju dobivaju tržišne premije. One služe kako bi se proizvođačima pokrila razlika preferencijalnih 'feed-in' tarifa (koje su ranije vrijedile) i cijene po kojoj se tako proizvedena električna energija prodaje na slobodnom tržištu. 

Kako su cijene električne energije na IBEX-u dosegnule rekordne razine i premašile preferencijalne 'feed-in' tarife, KEVR je donio odluku o izmjenama predviđenih tržišnih cijena kojima se određuje isplata premije prije isteka trenutačnog regulatornog razdoblja koje traje 1. srpnja 2021. - 30. lipnja 2022. godine. Prema toj novoj odluci, najveći dio premija dobit će negativne vrijednosti pa proizvođači iz obnovljivih izvora neće dobivati nikakve premije od 1. siječnja pa sve do kraja regulatornog razdoblja, tj. do kraja lipnja. 

 

Teške posljedice za mnoge sudionike na tržištu

Sve to znači velike izazove za sve proizvođače električne energije iz obnovljivih izvora u Bugarskoj jer je najveći dio ugovora o prodaji energije na slobodnom tržištu već zaključen do kraja trenutačnog regulatornog razdoblja. Takvi su ugovori općenito sklopljeni za fiksne cijene za cijelo regulatorno razdoblje i njima je jamčeno da će se dobiti predviđene tržišne cijene koje zajedno s premijom osiguravaju iznos prvobitne 'feed-in' tarife. Isto tako, mnogi proizvođači energije iz obnovljivih izvora osigurali su se od rizika i to na način koji je usko vezan uz predviđene tržišne cijene, premije i regulatorno razdoblje. Dakle, kako bi imali koristi od trenutačnih visokih tržišnih cijena, brojni proizvođači morat će sa svojim kupcima otvoriti pregovore o prilagodbi cijena. No, ako takvi ugovori nisu fleksibilni, proizvođači bi se mogli suočiti sa značajnim padom prihoda. 

Velik dio proizvođača, ali i drugih sudionika na tržištu sada očekuje da će se spomenuti moratorij odnositi i na predviđene tržišne cijene i na premije koje određuje KEVR. Ipak, gledišta energetskog regulatora su drugačija. Stoga se očekuje da takve odluke KEVR-a sada budu povučene, uzimajući u obzir moguće utjecaje na ekonomske interese investitora u projekte za iskorištavanje obnovljivih izvora u Bugarskoj, izvijestila je austrijska odvjetnička kuća Schoenherr.

TAGOVI