Offshore gušta u najboljoj godini dosad

Autor: B.O. Objavljeno: 01.07.2022. 🕜 09:37 Lokacija: Lisabon (Portugal)

Snaga novih odobalnih vjetroelektrana uvećana je za 21,1 GW lani

Prošla godina je za industriju pučinskih (offshore) vjetroelektrana bila najbolja dosad. 

Naime, snaga novih odobalnih vjetroelektrana koje su u 2021. priključene na elektroenergetsku mrežu iznosila je 21,1 GW, pokazuje najnovije Globalno izvješće o pučinskim vjetroelektranama 2022. Svjetskog vijeća za vjetroenergiju (GWEC). Snaga pučinskih vjetroelektrana u svijetu tako je dosegnula 56 GW lani. 

Zanimljivo je istaknuti kako je na Kinu otpadalo 80 posto novih projekata odobalne vjetroenergije u 2021., a ona je tome području već četvrtu godinu zaredom vodeća u svijetu.

"Bila je to nevjerojatna godina za odobalne vjetroelektrane. Vlade diljem svijeta sada prepoznaju priliku koju pruža pučinska vjetroenergija za isporuku sigurne, pristupačne i čiste energije uz poticanje industrijskog razvoja i otvaranje radnih mjesta. Sada moramo raditi na brzoj provedbi ciljeva i ambicija, dok istovremeno gradimo zdrav i za rast sposoban globalni opskrbni lanac", izjavio je Ben Backwell, glavni izvršni direktor GWEC-a.

 

Sigurnost i pristupačnost 

Izvješće, također, otkriva kako se offshore vjetroenergetika priprema za novu eru dramatičnog rasta, dok se vlade okreću toj tehnologiji i postavljaju nove ciljeve u potrazi za energetskom sigurnošću i pristupačnošću te pritom nastoje ispuniti nove ambicije za dostizanje nultih emisija. Provedba tih nadograđenih ciljeva trebala bi omogućiti obaranje novih rekorda pučinskih vjetroelektrana od 2025. godine, javlja GWEC

Revidirajući izglede za kraj ovog desetljeća, GWEC vjeruje kako bi snaga novih odobalnih vjetroelektrana u razdoblju od 2022. do 2030. mogla biti uvećana za 260 GW. 

Tako bi ukupna snaga pučinskih vjetroelektrana u svijetu dosegla 316 GW do konca ovog desetljeća.

power and energy masters

TAGOVI