Predanost projektu gradnje hidroelektrana na Drini

Autor: B.O. Objavljeno: 06.07.2022. 🕜 08:27 Lokacija: Beograd (Srbija)

Iskorištavanje hidroenergetskog potencijala gornjeg toga rijeke Drine

Gradnja hidroenergetskog sustava Gornja Drina, zajednički projekt Elektroprivrede Srbije (EPS) i Elektroprivrede Republike Srpske (ERS), od velike je važnosti zbog regionalne suradnje i prilično složene energetske situacije u svijetu. Razvoj tog projekta bila je glavna tema treće redovne sjednice skupštine tvrtke HES Gornja Drina, koja je održana koncem lipnja. 

HES Gornja Drina je zajednička projektna tvrtka EPS-a, s vlasničkim udjelom od 51 posto, i ERS-a (vlasnički udjel od 49 posto), osnovana radi izgradnje hidroelektrana Buk Bijela, Foča i Paunci na gornjem toku rijeke Drine u Republici Srpskoj (RS)

Ministar energetike i rudarstva RS-a Petar Đokić naglasio je da projekt ima svu podršku relevantnih institucija u RS-u, a posebice je ukazao na potrebu za izgradnjom tih značajnih energetskih kapaciteta, izvijestio je EPS.

 

Složen projekt 

"EPS je predan ovom projektu i to je jedan od naših najvažnijih strateških projekata, a ozbiljan pristup našeg strateškog partnera je vrlo značajan", rekao je Miroslav Tomašević, v. d. direktora EPS-a. 

Inače, na trećoj sjednici skupštine HES Gornja Drina dogovorene su smjernice za prevladavanje svih prepreka s kojima se taj složen projekt susreće. 

Također, istaknuto je kako su tijekom njegova razvoja prevladane mnoge barijere i postignuti značajni rezultati, što je motiv za daljnje ostvarenje pripremnih i glavnih radova na tri hidroelektrane i iskorištenja primjetnog hidroenergetskog potencijala gornjeg toka Drine.

TAGOVI