Sunčana elektrana za zadarsku bolnicu

Autor: B.O. Objavljeno: 29.06.2022. 🕜 08:26 Lokacija: Zadar

Vrijednost projekta je približno 261.350 eura

Opća bolnica Zadar osigurala je gotovo dva milijuna kuna za projekt sunčane elektrane na zgradi Poliklinike. Riječ je o sredstvima iz Programa Energija i klimatske promjene koji se financira iz financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) za razdoblje 2014. – 2021.  

Šime Erlić, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije je s ravnateljem OB Zadar Željkom Čulinom ovaj tjedan potpisao ugovor o financiranju tog projekta. 

Na ulaganje u sunčanu elektranu, istaknuo je Erlić, odlično se nadopunjuje i projekt energetske obnove zgrada bolnice. 

"Taj je projekt u pripremnoj fazi i vjerujem kako će se uskoro realizirati, jer nas značajna sredstva očekuju upravo u dijelu ulaganja sukladno Europskom zelenom planu i novoj inicijativi REPowerEU", kazao je, dodavši kako je cilj Program Energija i klimatske promjene pružanje podrške aktivnostima u području razvoja obnovljivih izvora i energetske učinkovitosti, od čega je 20 milijuna eura osigurano za projekte ulaganja u geotermalnu, Sunčevu i energiju mora.

 

Tržišne cijene 

Ulaganje u postavljanje sunčane elektrane na zgradi Poliklinike ublažit će problem visokih troškova energije te će pridonijeti povećanju ukupnih kapaciteta za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, kao i promicanju korištenja tehnologija s manjom emisijom ugljika, izvijestila je Zadarska županija

"Cilj projekta je povećati kapacitete za proizvodnju električne iz Sunčeve energije i smanjiti emisije CO2, a pritom će OB Zadar ostvariti uštede na troškovima električne energije. Konkretnije, to bi trebalo iznositi oko 350 tisuća kuna godišnje po sadašnjim tržišnim cijenama. Ušteđena sredstva omogućit će daljnja ulaganja u modernizaciju bolničke opreme i unapređenje zdravstvenih usluga", ustvrdio je ravnatelj OB Zadar Željko Čulina.

 

Javni pozivi 

"Ovaj projekt je iznimno važan s više stajališta, a posebice sada kada su energenti na svjetskoj razini znatno poskupjeli. Vjerujem da ćemo u skoroj budućnosti vidjeti još niz ovakvih projekata koji, s jedne strane, štede energiju, a s druge utječu na očuvanje okoliša", naglasio je župan Zadarske županije Božidar Longin

Također, podsjetio je kako je Zadarska županija prepoznala važnost trenutka pa je, s ciljem potpore građanima u povećanju korištenja obnovljivih izvora, raspisala dva javna poziva za koje je osigurano milijun kuna. 

Riječ je o javnim pozivima za sufinanciranje mjera energetske obnove obiteljskih kuća te korištenja obnovljivih izvora za proizvodnju električne energije u kućanstvima. 

 

Ukupna površina

Projektom izgradnje sunčane elektrane na krovu zgrade Poliklinike smanjit će se potrošnja električne energije primljene iz elektroenergetske distribucijske mreže za 19,11 posto te će, posljedično, bolnica ostvariti uštedu. 

Sunčana elektrana OB Zadar, izlazne snage 220 kW, instaliranog kapaciteta 0,23 MW, proizvodit će 279.063 kW h električne energije godišnje te će smanjiti emisije CO2 za 65,3 tona godišnje. Ukupna površina elektrane iznosi 1.111 m2

Ukupna vrijednost projekta 'Solarna elektrana Opće bolnice Zadar' je 261.352,88 eura. Od toga, 85 posto iznosa ili 222.149,95 eura su donatorska sredstava, a 15 posto ili 39.202,93 eura nacionalno sufinanciranje. Razdoblje provedbe projekta je od 15. lipnja 2022. do 15. studenoga 2023. godine.

power and energy masters

TAGOVI