Europarlamentarci podržali klimatske zakone

Autor: N.D. Objavljeno: 23.06.2022. 🕜 09:56 Lokacija: Bruxelles (Belgija)

Europa nastavlja gurati svoju oštru klimatsku politiku, gospodarskoj krizi usprkos

Zastupnici u Europskom parlamentu su u srijedu donijeli stajalište o nacrtima tri ključna EU zakona za borbu protiv klimatskih promjena koji predviđaju smanjenje emisija stakleničkih plinova za najmanje 55 % do 2030. te zaštitu građana, izvijestili su iz Europskog parlamenta. To su tri ključna propisa EU-a koji su dio paketa "Spremni za 55 %", kojima EU teži klimatskoj neutralnosti do 2050.

Novi ETS II za sad će isključiti građane

Parlament sada može započeti pregovore s vladama država članica o konačnim verzijama tekstova. Kad je riječ o reformi sustava za trgovanje emisijama (ETS), Parlament želi potaknuti industrije da dodatno smanje emisije i ulažu u niskougljične tehnologije

Stoga zagovara reformu sustava za trgovanje emisijama i predlaže sljedeće novi sustav za trgovanje emisijama za zgrade i promet (ETS II) prema kojem će građani biti isključeni do 2029.. Traži se povećanje cilja smanjenja emisija stakleničkih plinova do 2030. sa 61 % na 63 %, postupno ukidanje besplatnih emisijskih jedinica od 2027. do 2032. i uvođenje sustava "bonus-malus" od 2025. (nagrade za uspješnija postrojenja, smanjivanje besplatnih jedinica emisija za poduzeća koja nemaju plan dekarbonizacije). Također, traži se korištenje prihoda isključivo za djelovanje u području klime u EU-u i državama članicama, priopćeno je iz Parlamenta.

CBAM mehanizam - prije 

Novosti ima i oko "uvoznog onečišćenja" - zastupnici su zatražili proširenje područja primjene i bržu provedbu mehanizma za prilagodbu ugljika na granicama (CBAM) kako bi se spriječilo izmještanje emisija ugljika i povećale globalne klimatske ambicije. Istaknuli su kako mehanizam treba uvesti ranije, a besplatne jedinice u okviru sustava za trgovanje emisijama ukinuti do 2032.. 

Također, područje primjene treba proširiti na organske kemikalije, plastiku, vodik, amonijak kao i na neizravne emisije. Iznos iz EU proračuna koji je jednak prihodima od mehanizma trebalo bi usmjeriti na potporu zelenoj tranziciji u najmanje razvijenim zemljama. Isto tako ističu da treba osnovati centralizirano tijelo CBAM-a na razini EU-a. 

Pomoć siromašnijima

Što se tiče Socijalnog fonda za klimatsku politiku za suzbijanje energetskog siromaštva i siromaštva u pogledu mobilnosti, Parlament podržava njegovu uspostavu kako bi se osobama koje su najviše izložene pomoglo da podmire povećane troškove energetske tranzicije. 

Socijalni fond za klimatsku politiku trebao bi podupirati: mjere za privremenu izravnu potporu dohotku (npr. smanjenje naknada i trošarina na gorivo) kako bi se apsorbirao porast cijena goriva za cestovni prijevoz i energenata za grijanje. Isto tako i ulaganja u obnovu zgrada i energiju iz obnovljivih izvora te prelazak s osobnog na javni prijevoz, zajedničku upotrebu automobila i aktivnije načine prijevoza poput vožnje bicikla. Mjere mogu obuhvaćati financijske poticaje, vaučere, potpore ili beskamatne zajmove, izvijestili su iz Europskog parlamenta.

TAGOVI