Ruski naftni tankeri nastavit će plovidbu zahvaljujući Indiji

Autor: N.D. Objavljeno: 24.06.2022. 🕜 09:20 Lokacija: Zagreb

Ruska nafta će, međunarodnim sankcija usprkos, moći nastaviti ploviti svjetskim morima

Ruska nafta će, usprkos europskim i američkim sankcijama, nalaziti svoj put na tržište, jer Rusija računa na moćne saveznike, među kojima se ističe Indija, koja se premetnula u jednog od najvećih kupaca ruske nafte uz diskont. 

Naime, Indija daje sigurnosne certifikate za desetke brodova kojima upravlja podružnica najveće ruske brodarske grupe Sovcomflot u Dubaiju, pokazali su službeni podaci, omogućavajući izvoz nafte u Indiju i drugdje nakon što su zapadni certifikatori povukli svoje usluge zbog globalnih sankcija protiv Moskve, piše Reuters. Sovcomflot je pod sankcijama Velike Britanije i EU, dok je Washington osgraničio njegove financijske aktivnosti. 

Certifikacija od strane Indijskog registra brodova (IRClass), jedne od vodećih svjetskih klasifikacijskih tvrtki, osigurava tankerima s naftom posljednju kariku u lancu papirologije - nakon pokrića osiguranja - potrebnu za održavanje flote tankera u državnom vlasništvu Sovcomflota i isporuku ruske sirove nafte na prekomorska tržišta. 

Podaci prikupljeni s web stranice IRClass pokazuju da je certificirao više od 80 brodova kojima upravlja SCF Management Services (Dubai) Ltd, subjekt sa sjedištem u Dubaiju koji je naveden kao podružnica na web stranici Sovcomflota. Indijski brodarski izvor upoznat s procesom certificiranja rekao je da je većina Sovcomflotovih plovila sada migrirala u IRClass, preko ogranka u Dubaiju. 

Potrebni certifikati

Indijski certifikator brodova jedan je od 11 članova Međunarodnog udruženja klasifikacijskih društava (IACS), vrhunskih ovjeritelja koji čine više od 90% svjetske tonaže tereta. Rusija je izbačena iz IACS-a sa 75% glasova, a četiri zemlje članice odbile su davati usluge Rusiji, no članice IACS-a provode neovisnu politiku od tog udruženja. Publikacija brodarske industrije TradeWinds izvijestila je prošli tjedan da je većina međunarodne tankerske flote Sovcomflot koja je deklasificirana zbog sankcija prebačena u IRClass u travnju i svibnju. Klasifikacijske zajednice potvrđuju da su brodovi sigurni i sposobni za plovidbu, što je bitno za osiguranje i pristup lukama. 

Izvršni direktor Sovcomflota rekao je novinarima prošlog tjedna da je grupa osigurala sve svoje teretne brodove kod ruskih osiguravatelja i da je pokriće u skladu s međunarodnim pravilima. Ljudi upućeni u situaciju rekli su Reutersu ovog mjeseca da je rusko nacionalno društvo za reosiguranje pod državnom kontrolom postalo glavno reosiguranje ruskih brodova, uključujući flotu Sovcomflota. Dakle, financijska jamstva za naftu su osigurana. 

Ruski naftni sektor, koji je pogođen strogim sankcijama zbog invazije Moskve na Ukrajinu, bio je prisiljen tražiti kupce izvan Zapada, a pritom se obraća ruskim transporterima i osiguravateljima da upravljaju svojim izvozom. Indija, koja se suzdržala od osude Rusije s obzirom na njezine dugogodišnje sigurnosne veze, posljednjih je mjeseci oštro potaknula kupovinu ruske sirove nafte. Čak 16% uvoza u svibnju dolazilo je iz Rusije, u odnosu na 1% prije godinu dana. 

TAGOVI