Mađarska ima tržišnih poteškoća zbog regulacije cijene goriva

Autor: N.D. Objavljeno: 28.06.2022. 🕜 09:41 Lokacija: Budimpešta (Mađarska)

Benzin i dizel po 1,2 EUR samo Mađarima doveli su do otpuštanja derivata iz robnih rezervi

Vozači putničkih automobila u Mađarskoj ograničeni su na kupnju 50 litara goriva dnevno od prošlog petka na benzinskim postajama u vlasništvu mađarskog MOL-a i austrijskog OMV -a, u potezu da spriječe poremećaje uzrokovane vladinom politikom ograničavanje cijena derivata. 

MOL-ova najava prepolovila je prethodno ograničenje za punjenje tanka a OMV je rekao da je granica primijenjena samo na gorivo koje je palo pod ograničenje cijena, koju je vlada nametnula od studenog kako bi zaštitila stanovništvo od rasta inflacije. MOL, koji je vlasnik najveće mreže benzinskih postaja je pozvao na ukidanje ograničenja cijena koja je Vlada postavila na maloprodajnu cijenu i za benzin od 95 oktana i dizel na 480 forinti (1,2 EUR) po litri. 

Cijene

Vlada premijera Viktora Orbana uvela je ograničenje, koje je sada trebalo trajati do listopada, kako bi zaštitila potrošače od inflacije sada na najvišoj razini u dva desetljeća. Vlada je ograničila točenje tog goriva samo na automobile s mađarskim registarskim tablicama, što je pokrenuo sukob s Europskom unijom. 

"Uveli smo ograničenje na 50 litara kako bismo mogli zajamčiti sigurnost opskrbe", rekla je glasnogovornica MOL-a Piroska Bakos za Reuters, dodajući da kupci koji pune kanistere s gorivom više ne bi bili prihvatljivi kupci jeftinijeg goriva. OMV, koji u Mađarskoj ima gotovo 200 benzinskih postaja, rekao je da će naplatiti tržišnu cijenu za gorivo koje se prodaje za kanistere. 

MOL nezadovoljan

Predsjedavajući i izvršni direktor MOL-a Zsolt Hernadi rekao je u travnju da bi održavanje ograničenja cijena, sada daleko ispod trenutnih tržišnih cijena, moglo dovesti do nedostatka opskrbe. Najava u petak najnoviji je znak da je intervencija na tržištu goriva utjecala na ravnotežu ponude i potražnje. Austrija i Mađarska u posljednjih nekoliko tjedana otpustile su dio svojih strateških rezervi goriva kako bi stabilizirali tržište. 

Glasnogovornica MOL-a Bakos rekla je da je potražnja za gorivom obično porasla za oko 30-40% tijekom ljeta zbog turizma i poljoprivredne sezone, što povećava potražnju dizela. No, ograničenje cijena srušio je uvoz goriva, što MOL sada mora nadoknaditi. Mađarska je rekla da će ovog mjeseca otpuštati ​​dio svojih strateških robnih zaliha nafte za OMV za kupnju i distribuciju unutar Mađarske kako bi spriječio nestašicu goriva, nakon prekida rada u rafineriji OMV -a u blizini Beča.

TAGOVI