Obnovljiva tvornica električnih automobila

Autor: B.O. Objavljeno: 02.06.2022. 🕜 08:15 Lokacija: Debrecin (Mađarska)

BMW u Debrecinu gradi tvornicu koja neće koristiti naftu i plin, već obnovljive izvore

Njemački proizvođač automobila BMW položio je sredinom ovog tjedna temeljni kamen za novu tvornicu u mađarskom gradu Debrecinu. Jer, od 2025. namjerava krenuti s proizvodnom svojeg prvog električnog automobila na novoj platformi. 

To će biti prva tvornica automobila u svijetu koja koristi isključivo obnovljivu energiju, što znači da neće imati neto emisije ugljikova dioksida, rekao je u Debrecinu Milan Nedeljković, član Upravnog odbora BMW-a. 

Vrijednost ulaganja veća je od milijardu eura. Nakon što tvornica bude dovršena, izvijestila je njemačka novinska agencija dpa, približno tisuću zaposlenika proizvodit će do 150.000 električnih automobila godišnje.

 

Transformacija prema elektromobilnosti 

Model koji će se proizvoditi u Debrecinu trebao bi biti početak nove klase automobila tog njemačkog proizvođača. Cilj je potaknuti prodaju baterijskih električnih vozila i učiniti ih jednako profitabilnim kao što su automobili na konvencionalna goriva danas. 

Nova tvornica imat će "odlučujuću ulogu u transformaciji prema elektromobilnosti", rekao je Nedeljković. 

Nadalje, pogon u Mađarskoj je bitan korak kako bi ta tvrtka dostigla svoj cilj i do 2030. povećala proizvodnju i prodaju na tri milijuna automobila. Prema planu, polovica od toga bit će električni automobili. 

Mađarski ministar vanjske trgovine i vanjskih poslova Péter Szijjártó je izjavio kako njegova zemlja ulagačima nudi političku stabilnost, izvrsne radnike i najniže poreze na plaće u Europi. 

Nedeljković je pak dodao kako tvornica u Debrecinu stvara nove standarde u zaštiti okoliša i digitalizaciji. "Nećemo koristiti ni naftu ni prirodni plin, već samo obnovljive izvore", zaključio je.

TAGOVI