Ruski prihodi od prodaje energenata veći su nego prije rata

Autor: N.D. Objavljeno: 10.06.2022. 🕜 08:35 Lokacija: Washington (SAD)

SAD konstatira da Rusija odlično zarađuje na skupim energentima, što je itekako problem

Rusija vjerojatno ostvaruje veće prihode od fosilnih goriva sada nego prije invazije na Ukrajinu jer porast cijena u svijetu neutralizira napore zapada da smanji rusku prodaju, rekao je američki savjetnik za energetsku sigurnost Amos Hochstein u četvrtak. “Ne mogu to poreći”, rekao je Hochstein na saslušanju u senatskom pododboru za Europu i regionalnu sigurnosnu suradnju kada su ga pitali zarađuje li Moskva više novaca od prodaje svoje nafte i plina sada nego nekoliko mjeseci prije izbijanja rata. SAD i Europska unija su se složili da zabrane uvoz ruskih fosilnih goriva i uveli su sankcije Moskvi zbog invazije na Ukrajinu. 

Premda su ti potezi smanjili globalnu trgovinu ruskim energentima, također su pridonijeli porastu globalnih cijena nafte i plina. Cijena barela nafte u četvrtak je iznosila 123 dolara, najviše u posljednja tri mjeseca. Hochstein je rekao da je povećanje potražnje za naftom u svijetu nakon pandemije covida-19 “puno veća, snažnija nego što je itko predvidio”. Rusija je istodobno mogla prodati više sirovina drugim kupcima, uključujući velike potrošače energije poput Kine i Indije uz velike popuste u odnosu na druge opskrbljivače. 

Što se moglo s novcima za ruske energente

Hochstein je rekao da, iako je cijena ruskih sirovina za Kinu i Indiju manja u usporedbi sa sirovinama iz drugih zemalja, globalni porast tržišnih cijena znači da su ruski prihodi sada veći. Indija je kupila dvostruko više ruske nafte u svibnju nego u travnju, u rekordnom iznosu od 840.000 barela dnevno, što će vjerojatno ponovno porasti u lipnju, prema konzultantskoj tvrtki Kpler. 

Udruga Europe Beyond Coal je izračunala da je EU potrošila oko 60 milijardi eura za rusku naftu, plin i ugljen od početka agresije na Ukrajinu od prije stotinjak dana. Izračunali su da bi umjesto toga moglo biti instalirano 735.000 solarnih krovova, 7.300 sunčanih elektrana veličine nogometnog igrališta, 1900 vjetroturbina na kopnu i 300 na moru, te 270.000 domova dobilo bi bolju izolaciju s blizu milijun instaliranih dizalica topline. Udruga stoga poziva na prestanak korištenja ruskih energenata i veću orjentaciju na korištenje obnovljivaca i energetsku učinkovitost. 

TAGOVI