Većina Europljana želi dodatne mjere za poboljšanje zraka

Autor: B.O. Objavljeno: 28.11.2019. 🕜 08:38 Lokacija: Zagreb

Građani EU-a smatraju kako se nedovoljno promiče dobra kvaliteta zraka

Više od dvije trećine Europljana smatra da bi Europska unija trebala predložiti dodatne mjere za poboljšanje kvalitete zraka, otkriva novo istraživanje Eurobarometra

Također, istraživanje u kojem je ispitano više od 27 000 građana u svim članicama EU-a pokazuje kako više od polovine njih smatra da kućanstva, proizvođači automobila i energije te poljoprivrednici i javna tijela ne čine dovoljno za promicanje dobre kvalitete zraka


Šteta na usjevima 

Povjerenik za okoliš, pomorstvo i ribarstvo Karmenu Vella je istaknuo kako onečišćenje zraka u EU-u uzrokuje više od 400 000 slučajeva preuranjene smrti svake godine i društvo plaća veliku cijenu za, među ostalim, zdravstvenu skrb, izgubljene radne dane te štetu na usjevima i zgradama. 

"Komisija članicama i poduzećima osigurava stručno znanje, razmjenu najboljih praksi i smjernice te potporu za ulaganja i financiranje kako bi se poboljšala kvaliteta zraka za sve. S druge strane, poduzimamo pravne mjere protiv članica koje ne poštuju propise EU-a", napomenuo je. 


Informiranje o problemima

Istraživanje je pokazalo i da je potrebno bolje informirati o kvaliteti zraka, posebice na nacionalnoj razini. Većina ispitanika smatra da nije dobro obaviještena o problemima kvalitete zraka u svojoj zemlji. 

U usporedbi s istraživanjem iz 2017., više ispitanika smatra da se kvaliteta zraka u proteklih 10 godina smanjila, iako podaci iz izvješća o kvaliteti zraka zapravo pokazuju znatna poboljšanja u tom razdoblju.

TAGOVI