Tješnja suradnja EU, Islanda i Norveške na smanjenju emisija

Autor: B.O. Objavljeno: 28.10.2019. 🕜 09:24 Lokacija: Bruxelles (Europska unija)

Zajedničko djelovanje širi se na emisije iz sektora izvan EU ETS-a

Europska unija, Island i Norveška koncem protekloga tjedna dogovorili su se da će produbiti suradnju na smanjenju emisija stakleničkih plinova za najmanje 40 posto do 2030. u odnosu na razinu iz 1990. godine. 

Visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku te potpredsjednica Europske komisije Federica Mogherini ističe kako klimatska kriza ne poznaje granice. "Zato će Europska unija s najbližim partnerima i dalje voditi globalnu borbu protiv nje", naglasila je. 


Uporaba ugljika 

Povjerenik za klimatsku i energetsku politiku Miguel Arias Cañete je dodao kako su EU, Island i Norveška ponovno dokazali da je prekogranična suradnja u borbi protiv klimatskih promjena ne samo nužna, nego i izvediva. 

Valja naglasiti kako Island i Norveška sudjeluju u sustavu trgovanja emisijama EU ETS od 2008. godine. U sljedećem desetljeću, EU, Norveška i Island intenzivirat će svoju suradnju usklađujući djelovanje na smanjenju emisija iz sektora izvan EU ETS-a, odnosno poljoprivredi, transportu, gospodarenju otpadom i zgradarstvu. K tomu, namjeravaju povećati prednosti koje se dobivaju uklanjanjem uporabe ugljika u tlu i šumarstvu. 

Na koncu, Europska komisija javlja kako je ovaj sporazum važan korak u zajedničkom ispunjavanju obveza iz Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama.

TAGOVI