Europski šumarski institut zabrinut za zdravlje šuma

Autor: N.D. Objavljeno: 22.10.2019. 🕜 09:06 Lokacija: Zagreb

Klimatska kriza imat će domino efekt

Europski šumarski institut (EFI) objavio je otvoreno pismo državnim čelnicima o hitnom rješavanju pitanja šuma. U dramatičnom pismu pozivaju na okupljanje i organizaciju zajedničkog summita o šumama kako bi se riješili gorući problemi. – Klimatske promjene dostigle su prekretnicu, postajući klimatska kriza koja ima domino utjecaj na mnoge šume našeg svijeta. Drveće se prvi put pojavilo prije 380 milijuna godina kad je svijet je bio 10 ° C topliji, a koncentracije CO2 bile su 10 puta veće nego danas. 
Šume su naš planet učinile ugodnijim za život, a njihovo uništavanje učinit će ga nenaseljivim za ljude i druge zemaljske živote – rečeno je u pismu. 

Šumski požari normala 

Nadodali su da je stanje alarmantno te da su šumski požari dostigli novu razinu intenziteta i postali „normalan“ problem u zemljama u kojima to nikada prije nisu bili. – Rješavanje krčenja i degradacije šuma, podupiranje prilagođavanja šuma klimatskim promjenama i prirodnim poremećajima te stvaranje novih šuma i provedba održivog gospodarenja šumama temelji su za kretanje prema klimatski neutralnom planetu i održivoj budućnosti – stoji u pismu, a nadodano je i da bi strategije i akcije trebale što prije nadići državne granice, prenosi Komunal.

TAGOVI