Loša vijest - OPEC očekuje slabljenje potražnje za naftom 2023.

Autor: N.D. Objavljeno: 14.06.2022. 🕜 14:18 Lokacija: Beč (Austrija)

Barel izna 120 USD počinje "jesti" potražnju za naftom

Svjetska potražnja za naftom će oslabiti 2023., objavio je Reuters pozivajući se na delegate naftnog kartela OPEC-a i industrijske izvore, pošto rastuće cijene nafte i naftnih derivata pridonose rastu inflacije i predstavljaju uteg svjetskoj ekonomiji. Potrošnja goriva se oporavila u odnosu na pandemijski pad iz 2020. i na putu je da premaši razinu iz 2019. ove godine, iako su cijene rekordne. Međutim, visoke cijene nafte su "pojele" projekcije rasta za 2022. i pridonose očekivanjima za usporavanje rasta u 2023. OPEC će objaviti svoju prvu prognozu za 2023. 12. srpnja, a njihova prognoza, kao i ona Međunarodne agencije za energiju (IEA) bit će pod lupom javnosti u smislu kako bi se mogla razvijati daljnja opskrba tržišta. 

Delegat OPEC-a i još jedan izvor blizak razmišljanjima kartela za Reuters se izjavili da se očekuje rast potražnje od 2 milijuna barela dnevno ili manje iduće godine, što je rast od tek 2%, u odnosu na rast od 3,36 milijuna barela dnevno koji se očekuje u ovoj godini. IEA će svoju prvu procjenu za iduću godinu objaviti u mjesečnom izvještaju sutra. OPEC promatra znakove da li će visoke cijene goriva dovesti do pada potražnje. Još dva izaslanika OPEC-a izjavila su da će smanjenje potražnje vjerojatno utjecati na korištenje nafte u narednim mjesecima, iako je jedan od njih rekao da u Sjedinjenim Državama još nema znakova toga, navodeći nedavne podatke o potražnji benzina. 

Niži rast potražnje

Visoki industrijski izvor u trgovačkoj tvrtki, koja nije povezana s IEA-om ili OPEC-om, također je rekao da očekuje niži rast potražnje 2023., rekavši da njegove početne procjene ukazuju na rast potražnje za 2 milijuna bpd ili manje, što je pad s rasta od 2,6 milijuna bp/d u 2022. . "Nafta po cijeni od 120 dolara po barelu uzrokuje uništenje potražnje. To se već događa.", rekao je.  

Prognostičari potražnje za naftom često moraju napraviti značajne revizije s obzirom na promjene u gospodarskim izgledima i geopolitičkim neizvjesnostima, što je ove godine uključivalo rusku invaziju na Ukrajinu i nedavne kineske blokade zbog koronavirusa. 

OPEC je izvorno predvidio rast potražnje u 2022. od 3,28 milijuna bp/d, u svojoj prvoj prognozi objavljenoj u srpnju 2021., kasnije ju je povisio na više od 4 milijuna bpd prije nego što je smanjio na 3,36 milijuna bp/d.

TAGOVI