Petrol najavio nestašice goriva u Bosni i Hercegovini

Autor: N.D. Objavljeno: 15.06.2022. 🕜 09:04 Lokacija: Ljubljana (Slovenija)

Blokada ruske nafte uzet će danak na opskrbu tržišta

Tokom ljeta moguće su nestašice naftnih derivata u Bosni i Hercegovini zbog znatno otežane opskrbe izazvane najavljenim sankcijama na uvoz ruske nafte u Europskoj uniji. Bosna i Hercegovina nema vlastitu rafineriju nafte i u cijelosti je ovisna o uvozu goriva koja su gotovo u potpunosti proizvedena preradom ruske nafte. BiH ne prijete nužno nestašice nakon sankcija Europske unije Rusiji, ali rast cijena je izvjestan, pišu bosanski mediji. 

 BiH se dizelom i benzinom opskrbljuje uglavnom iz četiri pravca – susjednih Hrvatske i Srbije, potom Italije te Grčke. Kako su kazali slovenskog Petrola za portal Raport Grupa je za 2022. godinu osigurala dugoročne ugovore o kupovini naftnih derivata u mjeri koja odražava trenutnu dinamiku rasta mobilnosti na nivoima prije covida, kako je definisano u poslovnom planu za 2022. godinu. 

"Bez obzira na embargo na rusku naftu, grupa Petrol će realizovati potpisane dugoročne ugovore, ali može doći do kašnjenja u isporukama i rasta otkupnih cijena. Zbog situacije u Ukrajini, a time i pogoršane sigurnosne situacije, već smo vidjeli kašnjenja u lancima nabavke. Međutim, možemo potvrditi da je grupa Petrol potvrdila planirane isporuke naftnih derivata za lipanj za opskrbu tržišta na kojima posluje (Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Srbija)” naveli su za Raport. Pojašnjavaju da se cijelo tržište naftnih derivata suočava se s problemima, s većom potražnjom od ponude i rastom cijena dugoročno, piše Face.ba. 

Svi ovise o ruskoj nafti

Milenko Bošković, predsjednik Udruženja prometnika naftnih derivata u entitetu Federacija BiH, kazao je za Radio Slobodna Europa da rafinerije iz spomenutih zemalja koriste gotovo u potpunosti rusku sirovu naftu. “Rafinerija NIS-a u Pančevu je sto posto koristila rusku sirovu naftu. Biogoriva nam dolaze iz Mađarske (MOL), koja je u vlasničkom i partnerskom odnosu s Inom i ti cjevovodi koji idu iz Rusije su izuzeti (iz europskih sankcija). Inina rafinerija u Rijeci sirovu naftu dobiva brodovima i ta nafta je djelomično ruska, ali nije u potpunosti. Imamo još najbližu europsku rafineriju iz koje se znatno opskrbljujemo, a to je Lukoilova rafinerija na Siciliji. I ona je koristila rusku naftu”, pojasnio je Bošković za RSE. 


Bošković je dodao da samo menadžment rafinerija zna kakav će udio biti nakon zapadnih sankcija prema Rusiji. Za rafinerije je to dio poslovne tajne. Iz Holdine BiH za RSE su kazali da kao članica INA Grupe osiguravaju opskrbu za svoja maloprodajna mjesta kao i za svoje veleprodajne klijente najvećim dijelom putem Inine rafineriji u Rijeci. 

Rafinerija nafte Rijeka prerađuje naftu od ožujka i trenutačno radi najvećim mogućim kapacitetom. INA svojom proizvodnjom u Rafineriji nafte Rijeka doprinosi stabilnosti opskrbe jer osigurava dovoljne količine benzina za potrebe domaćeg tržišta. Također, INA osigurava opskrbu dizela dijelom iz vlastite proizvodnje, a dijelom s mediteranskog tržišta te kompanija ne ovisi o ruskoj nafti”, kazali su iz Holdine za RSE. 

Dodali su da kupci Ine ne trebaju se brinuti jer kompanija na svim svojim maloprodajnim mjestima osigurava dovoljne količine svih vrsta derivata. 

TAGOVI