I Hrvatska za promjenu stava o nuklearnoj energiji

Autor: B.O. Objavljeno: 05.07.2022. 🕜 07:53 Lokacija: Zagreb

Deset članica EU-a podržalo uključivanje nuklearne energije u taksonomiju EU-a

Ministri nadležni za energetiku 10 članica Europske unije (Bugarske, Hrvatske, Češke, Finske, Francuske, Mađarske, Poljske, Rumunjske, Slovačke i Slovenije) pozivali su Europsku komisiju da proširi svoje djelovanje i kao jedan od sljedećih koraka ažurira Ogledni nuklearni program (PINC), u skladu s člankom 40. Ugovora o Euratomu, koji daje pregled ciljeva i ulaganja potrebnih tijekom cijelog životnog ciklusa nuklearnih elektrana

Ministri su suglasni sa stajalištem 20 sindikata koji predstavljaju belgijske, bugarske, češke, finske, francuske, mađarske, litavske, rumunjske, slovačke i slovenske energetske djelatnike koji smatraju kako je uključivanje nuklearne energije u taksonomiju EU-a ključno za borbu protiv klimatskih promjena i povećanje energetske neovisnosti. 

Ruska vojna agresija u Ukrajini dovela je do preispitivanja energetske stabilnosti u Europi, stoga EU jača ambicije u borbi protiv klimatskih promjena radi postizanja strateške i energetske autonomije. Zbog nezakonitog djelovanja Rusije, građani i industrija Europske unije već osjećaju posljedice visokih i nestabilnih cijena energije. 

Stoga, ako Europska unija želi zadržati smjer dekarbonizacije i istodobno jamčiti sigurnost opskrbe, potrebna je promjena stava prema nuklearnoj energiji.

 

Okosnica energetskog sustava 

Potrebna je velika količina električne energije s niskim udjelom ugljika i vodika s niskim udjelom ugljika kako bi se zadovoljile energetske potrebe industrije i društva te ostvario EU-ov cilj klimatske neutralnosti do 2050., priopćilo je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR). 

Nuklearna energija, kao niskougljični izvor energije, može imati ključnu ulogu u energetskom miksu bez značajnog pribjegavanja uvoznoj energiji te je dokazano da bi dostizanje ciljeva klimatske neutralnosti i sigurnosti opskrbe zahtijevalo ulaganje od 500 milijardi eura u nova postrojenja za nuklearnu energiju do 2050. Kako bi se odgovorilo na taj izazov, nuklearna energija mora biti uključena u Europski zeleni plan i plan REPowerEU gdje je jasno navedeno da, s obnovljivim izvorima, nuklearna energija ima potencijal postati okosnicom europskog energetskog sustava bez emisija ugljika. 

"Naposljetku, Europi je potrebna realna strategija za proizvodnju vodika i ne bi se trebala u velikoj mjeri oslanjati na uvoz, stoga Europa mora povećati kapacitete za proizvodnju dekarboniziranog vodika i uspostaviti odgovarajući okvir za proizvodnju vodika korištenjem nuklearne energije", izvijestio je MINGOR. 

Prvi korak predstavljaju i tehnički kriteriji utvrđeni dopunskim delegiranim aktom o taksonomiji.

power and energy masters

TAGOVI