IEA: Gospodarska kriza će uništiti potražnju za plinom

Autor: N.D. Objavljeno: 06.07.2022. 🕜 09:07 Lokacija: Pariz (Francuska)

Potražnja za plinom će globalno snažno padati, zbog krize, a ne ekologije

Međunarodna agencija za energiju (IEA) kaže da će visoke cijene prirodnog plina i strah od manjka opskrbe zbog rata u Ukrajini usporiti rast potražnje za tim fosilnim gorivom u narednim godinama. U izvješću objavljenom u utorak predviđa se da će globalna potražnja za prirodnim plinom porasti za 140 milijardi kubičnih metara između 2021. i 2025. To je manje od polovine povećanja od 370 milijardi kubičnih metara zabilježenog u prethodnom petogodišnjem razdoblju, koje uključuje pandemijski pad. 

Revidirana prognoza uglavnom je posljedica očekivanja sporijeg gospodarskog rasta, a ne prelaska kupaca s plina na ugljen, naftu ili obnovljivu energiju. 

Kritičan odmak od Rusije

"Ruski rat u Ukrajini ozbiljno remeti tržišta plina koja su već pokazivala znakove otežane opskrbe", rekao je Keisuke Sadamori, direktor agencije za energetska tržišta i sigurnost. Napori zemalja Europske unije da se odviknu od ruskog plina dovest će do pada izvoza plinovodima iz Rusije u 27-člani blok od 55-75%, rekla je IEA. 

U isto vrijeme masovna kupnja LNG-a u EU preusmjerila je isporuke namijenjene drugim regijama, poput Azije, za koju se predviđa da će činiti polovicu rasta potražnje do 2025. godine. U tromjesečnom izvješću agencije navodi se da je kapacitet djelomično ograničen padom ulaganja u plinsku infrastrukturu sredinom 2010-ih i kašnjenjima u izgradnji povezanim s pandemijom. Nedavna nova ulaganja u plinsku infrastrukturu vjerojatno neće utjecati na opskrbu plinom do iza 2025., rečeno je. Ta vijest nije optimistična ni za europsko ni za globalna tržišta, jer proizlazi da će izostankom dolaska velikih količina ruskog plina na tržište i manjkom nove ključne infrastrukture a samim tim i količina, globalno nedostajati plavog goriva. 

TAGOVI