Mađarska i Slovenija pustile u rad zajednički dalekovod

Autor: N.D. Objavljeno: 06.07.2022. 🕜 12:56 Lokacija: Ljubljana (Slovenija)

Veća sigurnost opskrbe za dvije zemlje na 400 kV sustavu

Međudržavni dalekovod Cirkovce-Pince-Hévíz između Slovenije i Mađarske pušten je u rad i u tijeku je probni pogon, priopćili su iz operatora prijenosa mađarskog MAVIR-a i slovenso ELES-a te dodali da će interkonekcija biti uključena u izračun prekograničnog kapaciteta od 6. srpnja. Fizičko povezivanje mađarskog i slovenskog elektroenergetskog sustava uspostavljeno je prema planu 30. lipnja. 

Dalekovod Cirkovce-Pince zapravo je posljednja faza mađarsko-hrvatsko-slovenskog projekta povezivanja 400 kV prijenosne mreže čija je realizacija započela sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća. Veza Hévíz (Mađarska) – Žerjavinec (Hrvatska) odavno je izgrađena, a Mađari su dovršili i pet kilometara dalekovoda od grada Hévíza do tromeđe triju država. Sada je na taj krak spojen dalekovod Cirkovce-Pince, duljine 80,5 kilometara, odnosno 400 kV dalekovod Hévíz-Žerjavinec. 

U cijelom poslu bio je aktivan i hrvatski operator prijenosnog sustava HOPS. Projekt se sastojao od izgradnje dalekovoda 400 kV i nove trafostanice 400 kV u Cirkovcima a izgradnja je trajala od kolovoza 2020. do lipnja 2022. godine. Kako navode operatori, interkonekcija će osigurati stabilniji i pouzdaniji rad elektroenergetskog sustava na 400 kV naponskoj razini te pridonijeti još čvršćem povezivanju tržišta triju država unutar zajedničkog unutarnjeg tržišta električne energije EU. Projekt je vrijedan 102 mil. eura, a 48,2 milijuna je došlo iz EU fonda CEF. 

TAGOVI