Povećava se broj zatvorenih benzinskih postaja

Autor: N.D. Objavljeno: 07.07.2022. 🕜 08:57 Lokacija: Zagreb

Traži se barem 60 lipa marže po litri, jer država i dalje zarađuje više od 5 kn na porezima i trošarinama

Udruga malih distributera goriva, koja okuplja 60 malih tvrtki s 90 benzinskih postaja, u srijedu je zatražila hitnu pomoć Vlade i rješenje za održiv model njihovog poslovanja, koje je zbog državne regulacije cijena postalo neodrživo, zbog čega rade s velikim gubitcima. Mali distributeri pokrivaju 23% distribucije goriva, a u zadnja dva tjedna njihovi članovi zabilježili su ukupne gubitke iznad 16 milijuna kuna, kao i da se do sada zatvorilo 90 posto od ukupno 150 benzinskih postaja malih distributera. Opskrba gorivom u narednom će periodu biti otežana, pa i na Jadranu na koji se slijeva sve više turista, upozorili su.

Smatraju da uredbe koje Vlada donosi vezano uz ograničavanje cijena goriva nisu trižšne ni održive, a državi i dalje ostaje više od pet kuna po litri od trošarina i PDV-a, upozorili su u srijedu na konferenciji za medije. 
Predsjednik udruge Armando Miljavac prikazao je pad marži malih distrubutera od početka godine do 11. srpnja, napomenuvši da je marža negativna već duže vrijeme, budući da kupuju gorivo po višim cijenama od onih po kojima mogu prodati. 

Otrežnjenje na jesen

Miljavac kaže da kupuju litru osnovnog benzina za 13,45 kuna, a prodaju za 13,08 kuna, koliko je odredila država. Oni očekuje da će na jesen biti puno blokiranih malih distributera, kao i da dosta malih benzinskih postaja i dalje neće raditi. Udruga traži da im Vlada osmisli rješenje da im ostane barem 60 lipa po litri prodanog goriva, jer bi s time mogli kako-tako održati poslovanje, dok je sada njihova marža u minusu za 69 lipa. 

Lani su imali prihode od 2 milijarde kuna, a rashodi su im bili 1,9 milijardi kuna. U to nisu uračunate kreditne obveze, nakon kojih je tvrtkama ostajalo vrlo malo dobiti tj. ukupno svim članovima oko 20-30 milijuna kuna. Ukazao je i da im veliki distributeri već ne isporučuju dovoljne količine nafte i goriva, jer su i oni u krizi. Naveo je da su im sada isporučili od 50 do 60% potrebnih količina. Po njegovim riječima, od velikih distributera dobivaju podršku za sve što poduzimaju te očekuje da će se i oni uskoro obratiti javnosti o svojim problemima. 

TAGOVI