Danas nova intervencija u cijene goriva

Autor: N.D. Objavljeno: 04.07.2022. 🕜 08:26 Lokacija: Zagreb

Vlada je produžila postojeće mjere ali ne spominje zabrana izvoza domaće nafte

Sutra prestaje vrijediti vrijediti vladina odluka o zamrzavanju cijena goriva. Danas je bio posljednji dan da vlada donese novu odluku o cijenama goriva jer bi, bez nove odluke, prema najavama eurosuper 95 od sutra poskupio na oko 16 kuna, a eurodizel na više od 16 i pol kuna. Eurosuper 95 sada izvan autocesta košta 13.50 kuna, a eurodizel 13.08 kuna. Na autocestama se eurosuper 95 prodaje za 14.57 kuna, a eurodizel za 14.06 kuna, što je i dalje ispod komercijalne cijene. Plavi dizel košta 9.45 kuna po litri. 

Na telefonskoj sjednici donesena je Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih i veleprodajnih cijena naftnih derivata, te Uredba o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju, kojima režim određivanja najviših maloprodajnih cijene naftnih derivata ostaje isti kao i prethodnih 14 dana. U tom kontekstu i dosadašnje smanjenje trošarina na naftne derivate produljuje se za još 14 dana, priopćeno je iz Vlade. 

   
×
ADVERTISEMENT

"Veleprodajne cijene se fiksiraju tako da sa svim javnim davanjima ne mogu iznositi više od krajnje maloprodajne cijene propisane Uredbom za maloprodajna mjesta izvan autocesta. Navedenom izmjenom dodatno će se zaštititi male distributere naftnih proizvoda. Ovaj režim primjenjivat će se sljedećih 14 dana", poručuju iz Vlade.

Ništa od poreza

I dalje nema govora o mogućnosti oporezivanja naftne kompanije INA-e, što uvodi sve veći broj država, jer naftaši s ovim cijenama trenutno jako dobro zarađuju. INA će danas u proračun uplatiti gotovo pola milijarde kuna od dividendi za prošlu godinu. Kako će taj novac biti iskorišten, nije poznato. Poznato je da Hrvatska godišnje izveze cca 600.000 tona sirove nafte u Mađarsku, dok cijenu derivata formira upotrebom CIF Med forumule za uvoz s Mediterana. Naftni stručnjak Davor Štern je izjavio da bi se izvoz trebao zabraniti i da bi se preradom domaće nafte u Rijeci cijena goriva u startu mogla znatno smanjiti, čak do 30%.

Premijer Andrej Plenković najavio je moguće uvođenje vaučera za gorivo, ali tek na jesen, onima koji imaju manja primanja. Prvi čovjek Udruge malih trgovaca naftnim derivatima Armando Miljavac najavio je da će sutra ići u zatvaranje benzinskih crpki ako vlada nešto ne poduzme, a pod okriljem udruge je stotinjak benzinskih postaja. Kažu da nakon osam mjeseci više nisu u stanju nastaviti normalno poslovanje iz marži te traže liberalizaciju cijena i uvođenje vaučera za socijalne kategorije. 

TAGOVI