Još jedna prepreka gradnji Bloka 7 TE Tuzla

Autor: B.O. Objavljeno: 07.07.2022. 🕜 11:04 Lokacija: Beč (Austrija)

Jamstvo za kredit ne predstavlja državnu potporu

Vijeće za državnu pomoć Bosne i Hercegovine koncem lipnja poništilo je svoju odluku iz 2018. godine kojom je utvrdilo da jamstvo Federacije BiH u korist kineske izvozno-uvozne banke Chexim (eng. China Exim Bank; Export-Import Bank of China) za kredit koje je ona dala javnom poduzeću Elektroprivreda BiH (EPBIH) iz Sarajeva za projekt izgradnje Bloka 7 Termoelektrane (TE) Tuzla ne predstavlja državnu potporu. 

Nakon argumentacije Tajništva u slučaju povrede prava protiv BiH, Vijeće za državnu pomoć je sada odlučilo da jamstvo predstavlja nezakonitu državnu pomoć koju je Ministarstvo financija Federacije BiH dužno vratiti.

 

Kineski konzorcij 

"Odluka ulijeva povjerenje kako će europsko pravo prevladati, a neusklađenost mogu ispraviti odgovorna nacionalna tijela, čak i u slučajevima kada su u pitanju važni interesi. Ispravljanjem svoje prethodne odluke, Vijeće za državnu pomoć Bosne i Hercegovine nametnulo se kao vjerodostojan provoditelj nacionalnih pravila i pravila Energetske zajednice o državnim potporama. Tajništvo će podržati provedbu odluke", rekao je Dirk Buschle, voditelj pravnog odjela i zamjenik ravnatelja Tajništva. 

Nakon odluke Vijeća za državnu pomoć, BiH je dužna postupiti u skladu s nalogom za povrat i povući jamstvo, priopćila je Energetska zajednica

Podsjećamo, snaga Bloka 7 je 450 MW. Vrijednost projekta je približno 5,7 milijardi kuna (1,5 milijardi KM). Njegovim ulaskom u pogon, trebali bi prestati s radom blokovi 3, 4 i 5. Prema ugovoru koji je potpisan s kineskim konzorcijem Gezhouba, od 10 do 30 posto neto ugovorene cijene za Blok 7 realizirat će s u BiH. Dakle, tamošnje tvrtke bit će uključene u onim fazama ili postupcima gradnje u kojima je to moguće.

TAGOVI