EP: Plin i nuklearne energija ipak dobivaju "zelenu oznaku"

Autor: N.D. Objavljeno: 06.07.2022. 🕜 13:28 Lokacija: Bruxelles (Belgija)

TE na plin i nuklearne elektrne prihvatljive su za klimu

Europski parlament podržao je ipak danas pravila EU-a koja ulaganja u plinske i nuklearne elektrane označavaju kao klimatski prihvatljiva, odbacujući pokušaj blokiranja zakona koji je razotkrio velike raskole među zemljama o tome kako se boriti protiv klimatskih promjena. Glasovanje otvara put da prijedlog Europske unije postane zakon, osim ako se 20 od 27 država članica bloka ne odluči usprotiviti tom koraku, što se smatra vrlo malo vjerojatnim, piše Reuters. Nova će pravila dodati plinske i nuklearne elektrane u taksonomiju EU-a od 2023., omogućujući ulagačima da označe i prodaju ulaganja u njih kao zelena. 

Od 639 prisutnih zastupnika, 328 se usprotivilo prijedlogu za blokiranje prijedloga EU-a za plin i nuklearnu energiju, dok je 278 glasovalo za blokiranje prijedloga. Suzdržano ih je bilo 33. Protivnici novih pravila nisu uspjeli osigurati 353 glasa potrebna za većinu u parlamentu od 705 mjesta. To će biti olakšanje za Europsku komisiju, koja je predložila pravila u veljači nakon više od godinu dana odgode i intenzivnog lobiranja vlade te plinske i nuklearne industrije. "Neće biti greenwashinga", izjavila je u utorak šefica EU-a za financijske usluge Mairead McGuinness. 

Zemlje koje pretendiraju graditi nove nuklearne elektrane, među kojima je i Hrvatska, koja je zainteresirana za novi blok u slovenskoj NE Krško, sada mogu odahnuti, jer će investicijska klima biti bolja. 

TAGOVI