WWF protiv "lažno zelene" energetike

Autor: N.D. Objavljeno: 14.06.2022. 🕜 15:41 Lokacija: Zagreb

Plin uzrokuje inflacijsku krizu, smatraju zeleni

U sljedećih nekoliko tjedana Europska unija bi mogla proglasiti nuklearnu energiju i prirodni plin održivim izvorima energije. EU se priprema na potpisivanje liste „zelenih” ulaganja (taksonomije) koja će postati dio EU taksonomije, dokumenta koji će služiti kao vodič investitorima za održiva ulaganja. WWF zajedno s okolišnim nevladinim organizacijama diljem Europe želi zaustaviti EU da prirodni plin i nuklearnu energiju označi zelenim energijama. 

Tom odlukom će se milijarde eura preusmjeriti s energije vjetra, solarne energije i ostalih zelenih tehnologija na neodržive izvore energije, što će za ljude značiti dodatni porast već sad sve većih računa za plin. Iz tog su razloga pokrenuli kampanju #StopFakeGreen (zaustavimo lažno zeleno), kojom pozivaju zastupnike Europskog parlamenta da glasaju protiv uključivanja plina i nuklearne energije u EU taksonomiju jer visoke emisije koje proizvodi plin i radioaktivni otpad koji nastaje od nuklearne energije nisu i ne mogu biti zeleni i održivi. 

Plin uzrokuje inflacijsku krizu u Europi, a EU ga istovremeno želi promovirati kao održiv izvor energije. Time dodatno potiče njegovu potrošnju, što će samo pogoršati već lošu situaciju. Danas je energija dobivena iz obnovljivih izvora energije daleko jeftinija od plina, zbog čega će europska kućanstva imati financijske koristi od brže tranzicije na obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost. Ne smijemo umjesto toga prihvatiti zastarjele i štetne tehnologije”, govori Nataša Kalauz, izvršna direktorica WWF Adrije.

TAGOVI