I dalje rastu izdaci za zaštitu okoliša

Autor: B.O. Objavljeno: 14.06.2022. 🕜 09:09 Lokacija: Luxembourg

Za zaštitu okoliša u Europskoj uniji bilo je utrošeno 292 milijarde eura lani

Za zaštitu okoliša u Europskoj uniji bilo je utrošeno 292 milijarde eura u 2021. godini. Pritom je posebice zanimljivo istaknuti kako su ti izdaci, koji uključuju ulaganja i potrošnju, rasli prosječno tri posto godišnje te su u odnosu na 2006. lani bili veći za čak 54 posto. 

Ako se pak promatra njihov udjel u bruto domaćem proizvodu (BDP), on je relativno stabilan. Drugim riječima, izdaci za zaštitu okoliša činili su približno dva posto BDP-a tijekom posljednjih 15 godina, objavio je statistički ured EU-a Eurostat

Sukladno kretanjima u proteklim godinama, najveći udio od 55 posto u tim 'zelenim' rashodima u 2021. i dalje je imala potrošnja gospodarskih subjekata. Pritom je udjel opće države i neprofitnog sektora iznosio 24 posto, a kućanstava 21 posto. 

U usporedbi s 2006., sva tri sektora zabilježila su povećanje potrošnje – tvrtke za 62 posto, opća država i neprofitni sektor za 41 posto i kućanstva za 52 posto.

 

Gospodarenje otpadom 

Eurostat procjenjuje kako je u 2021. godini gospodarenje otpadom i pročišćavanje otpadnih voda činilo 28 posto i 23 posto ukupnih rashoda opće države i neprofitnog sektora. Podaci pokazuju kako je 24 posto ukupnih rashoda otpadalo na istraživanje i razvoj te druge aktivnosti zaštite okoliša, uključujući opću upravu i obrazovanje za okoliš, 13 posto na zaštitu bioraznolikosti i krajobraza, a preostalih 11 posto na zaštitu zraka, tla i podzemnih voda, smanjenje buke i zaštitu od zračenja. 

Što se tvrtki tiče, otpadne vode i gospodarenje otpadom činili su 27 posto odnosno 56 posto rashoda u 2021. godini. Na zaštitu zraka i klime otpadalo je sedam posto od ukupnih izdataka. Ostalih 10 posto usmjereno je na zaštitu tla i podzemnih voda, bioraznolikosti, smanjenju buke, zaštiti od zračenja te istraživanju i razvoju okoliša. 

Ulaganja EU-a u imovinu bitnu za zaštitu okoliša iznosila su 59 milijardi eura lani, što je pet milijardi eura više nego u 2020. godini. Te usluge uključivale su uređaje za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV), vozila za prijevoz otpada i kupnju zemljišta za stvaranje prirodnog rezervata ili čišću opremu za proizvodnju s manje onečišćujućih emisija.

TAGOVI