Odgoda novog modela gospodarenja otpadom u Zagrebu

Autor: Ege Objavljeno: 17.06.2022. 🕜 08:26 Lokacija: Zagreb
  • Izvor:

Do rujna samo novi cjenik i možda odvajanje otpada u posebne vrećice

Grad Zagrebgospodarenja otpadom
 
Riječ je, podsjetimo, o tzv. švicarskom modelu prikupljanja otpada, koji je gradonačelnik Tomislav Tomašević planirao uvesti 1. srpnja, a nalaže da Zagrepčani kupuju službene gradske vrećice za komunalni otpad - po komadu za dvije, četiri ili osam kuna, ovisno o litraži - uz fiksni mjesečni račun od 45 kuna. Iako je izvjesno da model neće biti uveden u planiranom roku, od Grada i Zagrebačkog holdinga Jutarnji nije uspio dobiti konkretne odgovore. 
 
Odgoda izvjesna
 
Tomašević zadnjih desetak dana ponavlja da će se "novi model početi primjenjivati od 1. srpnja, a ako ne, onda će se odgoditi". Natječaj za vrećice vrijedan 50 milijuna kuna, koji je Grad raspisao prije dva mjeseca za 120 milijuna komada vrećica, sada stoji zbog postupka žalbe. Osim vrećica, nedostaju i boksovi za smeće, njih 4000, koje je gradonačelnik najavljivao, a veliki je broj kamiona Čistoće također izvan funkcije, zbog čega se u pojedinim naseljima smeće ne odvozi istim ritmom kao prije. 
 
No, jedan od većih prijepora su pregovori Grada s trgovačkim lancima koji bi vrećice trebali držati. Oni žele svoju maržu, koja iznosi 30%, što Tomaševiću nije prihvatljio. Izvjesno je da će trebati ići u rebalans proračuna, jer je grad predviđao prihode od prodaje tih vrećica. 

TAGOVI