Zagreb za dvije godine dobiva sortirnicu otpada

Autor: N.D. Objavljeno: 31.01.2022. 🕜 09:40 Lokacija: Zagreb

U sortirnici će se razdvajati odvojeno prikupljeni otpad

Sortirnica otpada na Žitnjaku, čije se dovršenje planira za dvije godine, progutat će godišnje 120.000 tona otpada koji će se razvrstavati po veličini, boji, balističkim i magnetskim svojstvima, piše u nedjelju Jutarnji list. Kako dnevnik doznaje iz Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom (ZCGO), koji je nositelj projekta, sortirnica vrijedna 391,920.000 kuna, do kraja ove ili početka iduće godine mogla bi se početi graditi. Ima gotovu dokumentaciju, čisto zemljište propalog Diokija od gotovo 100.000 četvornih metara, lokacijsku dozvolu, a na ljeto bi, nakon pribavljanja građevinske dozvole, trebala uslijediti javna nabava za izvođače radova. 

Predviđeni rok gradnje je dvije godine, a dotad je najvažnije da građani usvoje naviku odvajanja otpada u svojim kućanstvima. Sortirnica će primati oko 120.000 tona žutih vreća tj. već razdvojenog tzv. suhog reciklata – plastike, papira, kartona, metala i stakla. To će se u postrojenju na 16.500 četvornih metara dodatno razdvajati i na koncu kao čisti reciklat, iako nikada ne može biti popuno čist, prodavati na tržištu.

Inače, Holding je u nedjelju obavijestio da su zbog aktualne epidemiološke situacije moguće povremene poteškoće pri odvozu odvojenog komunalnog otpada. 

TAGOVI