Kreće gradnja varaždinske sortirnice otpada

Autor: B.O. Objavljeno: 21.01.2022. 🕜 08:40 Lokacija: Varaždin

Potpisani su ugovori za gradnju sortirnice na Motičnjaku

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj potpisao je ovaj tjedan u tom gradu ugovore o gradnji i opremanju te nadzoru radova na sortirnici kapaciteta približno sedam tisuća tona godišnje (u jednoj smjeni) koja će se graditi na Motičnjaku. 

Potpisivanju su nazočili ponuditelj ekonomski najpovoljnije ponude za izgradnju i opremanje sortirnice, direktor tvrtke Mepro Darko Varga, prokurist tvrtke Aedificon Žarko Kraljić s kojim je potpisan ugovor o nazoru radova te zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković

Varaždinski gradonačelnik je naglasio je kako je izgradnja sortirnice veliki iskorak u gospodarenju otpadom. "Tvrtka Mepro će za devet mjeseci izgraditi moderno postrojenje, sortirnicu za reciklabilni otpad. Sve ove komponente – plastika, tkanina, papir, metal, staklo, sve što se odvojeno prikuplja kod naših građana, dodatno će se sortirati u novoj sortirnici. Moja ideja jest da građanima olakšamo jer nema potrebe da imaju mini reciklažna dvorišta i veliku količinu kanti u svojim kućanstvima, već da imamo jednu crnu kantu za mješoviti komunalni otpad i jednu za reciklabilni otpad", rekao je.

 

Gradovi i općine 

On je istaknuo kako je gradnja sortirnice još jedan u nizu poteza kako bi se gospodarenje otpadom u Varaždinu podiglo na višu razinu. "Moći ćemo, primjerice, iz plastike izdvajati pet različitih komponenti, od kojih ćemo dvije moći prodavati. Trenutno plaćamo 895 kuna samo da nam netko otkupi tonu plastike. Vjerojatno ćemo u tome naći solidnu ekonomsku računicu", izjavio je, najavivši da će, iako je riječ o automatiziranoj sortirnici, biti potrebe za otvaranjem novih radnih mjesta. 

"Niti u automatiziranoj sortirnici ne može se zamijeniti ljudski čimbenik koji je izuzetno bitan. Očekuje se da će sortirnica u godinu dana u jednoj smjeni obraditi sedam tisuća tona otpada, a za to je potrebno 12 do 15 zaposlenih. Ne možemo znati tko će upravljati sortirnicom nakon što će biti izgrađena jer će za to biti objavljen natječaj, ali bit će sigurno otvorena nova radna mjesta". 

Grad Varaždin ostaje isključivi vlasnik sortirnice. Prethodno, gradovi Varaždin, Ivanec, Lepoglava i općine Bednja, Beretinec, Cestica, Donja Voća, Jalžabet, Klenovnik, Mali Bukovec, Maruševec, Petrijanec, Sračinec, Sveti Đurđ, Sveti Ilija, Trnovec Bartolovečki, Veliki Bukovec, Vidovec, Vinica i Visoko su 2020. godine sklopili Sporazum o zajedničkom korištenju postrojenja za sortiranje. 

Temeljem tog sporazuma, Grad Varaždin je uspješno prijavio projekt izgradnje i opremanja sortirnice za dodjelu bespovratnih sredstva te s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR) i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) potpisao 2021. godine Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava.


Vrijednost projekta

Po provedenom postupku javne nabave, odabrana je ekonomski najpovoljnija ponuda tvrtke Mepro, a ugovorne strane suglasno su utvrdile cijenu svih ugovorenih radova koja iznosi gotovo 33,6 milijuna kuna. 

Grad Varaždin već je osigurao i dodatna sredstva za provedbu projekta putem Javnog poziva za sufinanciranje provedbe projekata EU-a na regionalnoj i lokalnoj razini za 2020. godinu u visini od približno 2,7 milijuna kuna. 

Ukupna vrijednost projekta iznosi nešto više od 50,5 milijuna kuna. Prihvatljivi troškovi iznose približno 35,7 milijuna kuna, za što su dodijeljena bespovratna sredstva u visini od 85 posto (gotovo 30,4 milijuna kuna). 

Rok izvođenja radova je devet mjeseci, objavljeno je na stranicama Grada Varaždina.

TAGOVI