Sortirnica otpada i u Bjelovaru

Autor: B.O. Objavljeno: 28.12.2021. 🕜 09:11 Lokacija: Bjelovar

Vrijednost projekta je gotovo 45,2 milijuna kuna

Projekt Izgradnja i opremanje postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada Grada Bjelovara je u tijeku i provodi se ukupno 48 mjeseci, tj. do kraja listopada 2022. godine. 

Gradnja tog postrojenja u bjelovarskom naselju Prespa trebala bi početi uskoro, što dokazuje i potpisivanje Ugovora o izgradnji s tvrtkom Hidroregulacija. Posao opremanja sortirnice dobila je tvrtka Tehnix. Uz Bjelovar, sortirnicu će koristiti i Daruvar te općine Dežanovac, Đulovac, Kapela, Končanica, Nova Rača, Rovišće, Severin, Sirač, Šandrovac, Velika Pisanica, Veliko Trojstvo i Općina Zrinski Topolovac. 

Vrijednost projekta je gotovo 45,2 milijuna kuna, od čega je približno 37 milijuna sufinancirano novcem iz Europske unije, točnije iz Kohezijskog fonda. Udio financiranja iz Europske unije tako iznosi 85 posto, objavljeno je na stranicama Grada Bjelovara. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije naknadno je odobrilo još 3.248.841,52 kuna. 


Ugovori za kompostanu 

Bjelovar će tako u budućnosti postati centar za gospodarenje otpadom u županiji, a zasigurno će imati i jedan od najboljih sustava gospodarenja otpadom u Hrvatskoj, istaknuo je na konferenciji bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak

Đuro Horvat, direktor tvrtke Tehnix, izrazio je zadovoljstvo što će raditi na takvom održivom projektu koji je zaokruženi sustav gospodarenja otpadom i brige za okoliš, a naslanja se na politiku EU-a i Europski zeleni plan. Napomenuo je kako su svojim znanjem i vještinama osmislili sustav tehnološke industrijske reciklaže otpada prema svim regulativama, koji osigurava održivu budućnost te da će u sortirnicu ugraditi najnoviju tehnologiju koja će krajem sljedeće godine biti puštena u pogon. 

Sortirnicom će, u sklopu odlagališta otpada Doline, upravljati tvrtka Komunalac, čiji je predsjednik Uprave Ivan Ivančić najavio kako će se u nadolazećim tjednima potpisati ugovor s izvođačem radova i za kompostanu. On pritom ističe kako će se sortirnica i kompostana graditi istovremeno.

TAGOVI