RCGO Bikarac u probnom radu

Autor: B.O. Objavljeno: 22.12.2021. 🕜 08:20 Lokacija: Šibenik

Dugoročno rješenje za održiv sustav gospodarenja otpadom u Šibensko-kninskoj županiji

Regionalni centar za gospodarenje otpadom Bikarac (RCGO) od jučer je u probnom radu. Vrijednost investicije je 245 milijuna kuna za uspostavu sustava cjelovitog i održivog gospodarenja otpadom na području Šibensko-kninske županije, što uključuje izgradnju postrojenja za mehaničko-biološku obradu (MBO) i pratećih objekata, izgradnju dviju pretovarnih stanica i nabavu specijalne opreme, javlja Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR)

A to, trenutačno najmodernije MBO postrojenje u Hrvatskoj u probni rad je pustio ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić

"Šibensko-kninska županija od danas je županija koja otpadom gospodari na znatno bolji način u odnosu na najveći dio Hrvatske i ponovno služi kao primjer ostalima. Iznimno sam sretan što imamo treći centar za gospodarenje otpadom u Republici Hrvatskoj, ali i zbog činjenice da ovaj biser Dalmacije, koji obiluje zaštićenim područjima i ima snažno razvijenu turističku djelatnost, tako optimizira važan segment svojeg funkcioniranja. Nema Lijepe naše bez učinkovitog sustava gospodarenja otpadom. To je poruka svima koji su u procesu realizacije centara gospodarenja otpadom. Pozivam ih da slijede primjer Šibenika koji je u najkraćem mogućem roku iskoračio i riješio problem svog grada i županije u pogledu otpada", naglasio je ministar.

 

Održivi razvoj 

Realizacijom ovog projekta, stanovnici Šibenika, Knina, Drniša, Vodica, Skradina te općina Šibensko–kninske županije dobili su dugoročno kvalitetno rješenje za održiv sustav gospodarenja otpadom u skladu s najvišim standardima Europske unije. 

"Kvalitetno gospodarenje otpadom preduvjet je održivog razvoja i jedan od najvećih izazova današnjice, a otvorenjem postrojenja na Bikarcu taj smo izazov uspješno riješili. Ovo nije samo pitanje komunalne usluge, ovo je pitanje kvalitete života i Šibenik se među rijetkim gradovima u Hrvatskoj može pohvaliti modernim kompleksom koji će pomoći u uspostavi ekološki učinkovitog sustava zbrinjavanja otpada. Nakon završetka Aglomeracije, drugi veliki infrastrukturni projekt je dovršen i mi smo, uz riješene prometne zavrzlame u kojima smo se zatekli, osigurali budućnost ovog grada", izjavio je gradonačelnik Šibenika Željko Burić

Trenutno se na Bikarac dovozi približno 70 tisuća tona otpada, od čega više od 40 tisuća tona komunalnog otpada. Kada CGO Bikarac počne s radom, ulazni kapacitet MBO postrojenja moći će obraditi i do 50 tisuća tona godišnje, objavljeno je na stranicama Grada Šibenika.

TAGOVI