Gotovo 900 milijuna eura za klimatske i energetske ciljeve

Autor: B.O. Objavljeno: 17.12.2021. 🕜 08:06 Lokacija: Bruxelles (Belgija)

Ulaganja od 2,15 milijuna eura potvrđena su i Hrvatskoj

Iz Fonda za modernizaciju u prvoj godini rada izdvojeno je 898,43 milijuna eura za osam zemalja korisnica za modernizaciju njihovih energetskih sustava, smanjenje emisija stakleničkih plinova u energetici, industriji, prometu i poljoprivredi te za potporu tim državama u postizanju njihovih klimatskih i energetskih ciljeva za 2030. godinu. 

Ulaganja su potvrđena u Češkoj (320 milijuna eura), Estoniji (24,59 milijuna eura), Hrvatskoj (2,15 milijuna eura), Mađarskoj (34,28 milijuna eura), Litvi (28 milijuna eura), Poljskoj (346,4 milijuna eura), Rumunjskoj (22,99 milijuna eura) i Slovačkoj (120 milijuna eura). 

Fond za modernizaciju financira se postotkom prihoda ostvarenih dražbama emisijskih jedinica iz sustava EU-a za trgovanje emisijama kako bi se, kad se poveća cijena ugljika, povećali i prihodi iz tog fonda.

"Cilj je tog fonda poduprijeti 10 zemalja EU-a s nižim prihodima u prijelazu na klimatsku neutralnost modernizacijom svojeg energetskog sektora i širih energetskih sustava, povećanjem energetske učinkovitosti i olakšavanjem pravedne tranzicije. Zemlje korisnice su Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Mađarska, Latvija, Litva, Poljska, Rumunjska i Slovačka. Komisija je u srpnju ove godine predložila da se više nego udvostruči Fond za modernizaciju kako bi se odgovorilo na distribucijske i socijalne učinke ubrzanog prelaska s fosilnih goriva", priopćeno je iz Europske komisije.

TAGOVI