Varaždin: 30 milijuna kuna za sortirnicu

Autor: B.O. Objavljeno: 09.03.2021. 🕜 09:41 Lokacija: Varaždin

Gradnja sortirnice otpada trebala bi početi u ovoj godini

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok danas je potpisao ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava kojim se iz fondova Europske unije financira izgradnja i opremanje postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpadnog papira, kartona, metala, plastike i drugih materijala (sortirnice). 

Vrijednost projekta je 35,8 milijuna kuna, od čega će Grad Varaždin s ostalim općinama dobiti bespovratno 30,4 milijuna kuna. Dakle, Grad Varaždin s 19 jedinica lokalne samouprave osigurava 10 posto, a Europska unija 90 posto sredstava.

 

Jeftinija cijena 

"To je jako važan objekt i gospodarska djelatnost s obzirom na to da je riječ o gospodarenju otpadom, sortiranju različitih vrsta otpada. To će, ponajprije, omogućiti gospodarenje otpadom u skladu s pravilima Europske unije, a donijet će veću čistoću i urednost te brže zbrinjavanje otpada. Naravno, to će također dovesti do pojeftinjenja ukupne cijene zbrinjavanja otpada s obzirom na to da se sada mogu razvrstati i izdvojiti one frakcije otpada koje je moguće na tržištu i prodati", izjavio je Čehok.

Sortirnica će se nalaziti uz postojeće reciklažno dvorište, a izgradnja će početi u ovoj godini, javlja Grad Varaždin.

TAGOVI