Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za izgradnju i opremanje postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada u Metkoviću potpisan je koncem proteklog tjedna. 

Projekt izgradnje sortirnice ukupne je vrijednosti 11,06 milijuna kuna, a sufinancirat će se s gotovo 82 posto sredstava EU-a, odnosno s više od devet milijuna kuna. 

Sortirnica će pokrivati područje grada Metkovića, odnosno pet naselja (Metković, Prud, Glušci, Dubravica i Vid), koji imaju 16.788 stanovnika, priopćilo je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja


Dozvola za kompostanu

"U ovom trenutku u Ministarstvu je zaprimljeno 18 prijava za sortirnice s područja cijele Hrvatske vrijednosti oko 280 milijuna kuna. Grad Metković je jedna od prvih jedinica lokalne samouprave koja se odlučila za ovaj iskorak. Sortirnice su dio infrastrukture koja jedinicama lokalne samouprave i komunalnim društvima omogućava da iz otpada izdvoje iskoristive frakcije, da ono što je prije bilo otpad pretvore u sirovinu za daljnju proizvodnju", kazao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić

Gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan naglasio je kako su među prvim gradovima u Hrvatskoj, a prvi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji dobili sredstva za izgradnju sortirnice. "Uskoro ćemo raspisati javnu nabavu i početi s izgradnjom sortirnice. Dobili smo i pravomoćnu građevinsku dozvolu za kompostanu te ćemo krajem mjeseca i taj projekt prijaviti na EU fondove. Ranije smo potpisali i ugovor s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost od 3,5 milijuna kuna za nabavu spremnika", izjavio je. 

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić je, pak, najavio kako će do studenog biti raspisan natječaj za gradnju Centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje koji bi trebao biti konačno odredište prikupljenog otpada.