Milijunska ulaganja u gospodarenje otpadom

Autor: B.O. Objavljeno: 24.08.2020. 🕜 11:31 Lokacija: Bjelovar

Bjelovarske ambicije nisu skromne

Gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak i predsjednik Uprave bjelovarskog Komunalca Ivan Ivančić sredinom prošlog tjedna u novom reciklažnom dvorištu najavili su nova velika ulaganja u sustav gospodarenja otpadom

Na prostoru odlagališta otpada Doline planirana je izgradnja i opremanje postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada (sortirnice) i onog za biološku obradu odvojeno sakupljenog biootpada (kompostane) koja će se graditi uz prostor reciklažnog dvorišta, objavljeno je na stranicama Grada Bjelovara

"Naše ambicije nisu skromne. Odlučili smo realizirati sve preporuke nadležnog ministarstva i smjernica Europske unije po pitanju razvoja sustava gospodarenja otpadom, a što je Hrvatskoj dano u obvezu sprovesti u nekoliko godina. Ovdje govorimo o ulaganjima vrijednim 73,4 milijuna kuna koja će se osigurati najvećim dijelom iz fondova Europske unije, dijelom iz tvrtke Komunalac i Grada Bjelovara. Krenuli smo na vrijeme s pripremama za te velike investicije i uvjeren sam da ćemo, upravo zbog toga, i u ovom segmentu postati uzor drugim gradovima u Hrvatskoj", rekao je Hrebak.

 

Sortirnica i kompostana 

Grad Bjelovar je početkom lipnja prijavio projekt sortirnice u sustav e-Fondovi i šesti je po redu te se očekuje da će projekt kroz nekoliko mjeseci biti odobren. Ukupna prijavljena vrijednost projekta je 45 milijuna kuna (85 posto su potpore EU-a, a 15 posto je sufinanciranje Grada Bjelovara). 

Uskoro se prijavljuje i projekt kompostane, vrijedan 14 milijuna kuna. Pola iznosa će, prema najavama, otpadati na potpore EU-a, dok bi ostala sredstva trebao uložiti Komunalac. 

Također, nabava dva komunalna vozila i nadogradnja za odvojeno prikupljanje otpada Komunalca u vrijednosti 2,2 milijuna kuna te proširenje odlagališta Doline u vrijednosti 4,6 milijuna kuna dodatno će pridonijeti boljem gospodarenju otpadom. Tu svakako treba dodati i nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada velikih i malih zapremnina u iznosu od milijun kuna, od čega je 150 tisuća kuna sufinancirao Grad Bjelovar, a ostalo je osigurao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU). 

Ako se, pak, doda vrijednost novog reciklažnog dvorišta od 6,6 milijuna kuna, govori se o 73,4 milijuna kuna ulaganja u sustav gospodarenja otpadom u Dolinama koji će, za sada, koristiti Grad Bjelovar i osam susjednih općina.

TAGOVI